Salta al contenuto principale
fundacio-comtal-00
Fotografia: Fundació Comtal.
Galeria d'imatges

Fundació Comtal L'espai Benet Córner, una zona de lleure i formació oberta a la comunitat veïnal de Ciutat Vella de Barcelona, estrena una zona sostenible de jardineres verticals. Es tracta d'un projecte de la Fundació Comtal de La Salle de Catalunya que ha permès als joves en situació de vulnerabilitat de l'entitat treballar a través de la fabricació digital i millorar l'entorn urbà.

L'espai compta ara amb unes jardineres verticals fetes a partir de testos fets amb impressores 3D i dissenyats amb material biodegradable per l'alumnat de l'Escola de Segona Oportunitat de la fundació. Des de l'entitat expliquen que l'objectiu del projecte ha estat "promoure com a valor comunitari la sostenibilitat".

Durant el curs passat, la Fundació Comtal va plantejar un repte al grup de joves de 'Construeix-te' de l'Escola de Segona Oportunitat: la millora i l'embelliment de l'espai Benet Córner a través de la fabricació digital. La idea era que el veïnat, les entitats i les escoles de Ciutat Vella poguessin gaudir "d'un espai verd i ple de vida a la ciutat".

El projecte s'ha dut a terme pensant estratègies per millorar i embellir l'espai amb la fabricació de jardineres mitjançat materials biodegradables i altres elements que contribueixen a fer "més agradable l'espai".

Promoure la sostenibilitat i lluitar contra la bretxa digital

El repte va començar capacitant i formant a l’alumnat en competències tecnològiques i digitals i posant el focus en la metodologia maker i el Design Thinking.

Des d’un inici, se’ls va ensenyar el diferent programari ofimàtic. Després, es va iniciar el procés d’aprenentatge del disseny 2D i 3D, amb el que l’alumnat ha pogut elaborar el patró dels testos.

Al GarageLab, van aprendre a fer servir les diferents impressores de què disposa la fundació. Van treballar amb la impressora de vinil i amb la impressora làser amb què van fer els cartells informatius de les plantes. Per últim, van treballar i aprendre a utilitzar la impressora 3D, amb la que van produir tots els testos de la jardinera.

Paral·lelament a les classes de jardineria, desenvolupades al Benet Córner en el marc del mòdul de ciències del medi ambient, l’alumnat ha après els conceptes bàsics de plantació i cultiu d’espècies ornamentals i aromàtiques. També s'ha treballat com mantenir viva la jardinera vertical i l’hort urbà del mateix espai.

El repte ha rebut la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i el seu projecte BitHabitat. Un projecte que pretén millorar l’entorn urbà i la bretxa digital de les persones vulnerables. La Fundació Comtal també ha agraït el suport i assessorament dels Ateneus de Fabricació Digital.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.