CR La Viquipèdia és l’enciclopèdia lliure que tothom pot editar... però que la majoria es limita a consultar. Per posar-hi remei, la Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona (BPEB) prepara una marató d’edició de teologia, filosofia i religions que comptarà amb dos tallers per ajudar a qualsevol que s’acosti a fer les seves primeres edicions.
Aquesta activitat se celebrarà de forma presencial el dimarts 4 d’octubre, amb tallers de formació a les 9 hores i a les 15 hores a la mateixa biblioteca. Pels qui no necessitin els tallers també es podrà editar de forma telemàtica durant tota la setmana del 3 al 9 d’octubre de 2022.
Qualsevol pot fer un canvi a la Viquipèdia, però només es conserven aquelles modificacions que milloren l’enciclopèdia. Si no, en pocs minuts desapareixen. Perquè es mantinguin s’ha de tenir en compte conceptes com la verificabilitat, que es concreta amb les referències, un dels cinc “pilars” d’aquesta enciclopèdia.
És per això que durant aquesta viquimarató, la Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona (BPEB) posarà a disposició de tothom el seu fons bibliogràfic, format per més de 380.000 volums, per a la millora i la creació d’articles a la Viquipèdia en llengua catalana.
Entre els articles per millorar proposats hi ha Llàtzer el Pintor, Ibrahim Bey, els cristians caldeus o el calendari budista. La llista és llarga: arriba fins els 267 conceptes. Però tothom és lliure d’editar els conceptes que vulgui, tot és millorable sempre.
La viquimarató de dimarts és una de les activitats que organitza aquesta biblioteca pública, que enguany està celebrant els 250 anys de la seva creació. Per facilitar la feina dels voluntaris que hi acudeixin, posaran a la seva disposició els 380.000 volums de fons bibliogràfic.
L'any 2015 es va organitzar una trobada similar a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Era la primera Viquimarató dedicada a l'àmbit religiós i es va centrar a millorar o crear noves entrades de personatges del món religiós a Catalunya. Els participants de la sessió van basar les seves entrades amb les dades actualitzades de Catalunya Religió, entre d'altres.
Així doncs, no tingueu por i llanceu-vos-hi, és un altre dels pilars principals d’aquesta enciclopèdia. Serà una bona oportunitat perquè les persones amb afinitat pels continguts sobre la religió puguin acostar-se al món de l’edició de continguts. No cal res especial, només voler-ho fer.