Salta al contenuto principale
La caixa

Fundació ”la Caixa” | El programa d’integració sociolaboral Incorpora de la Fundació ”la Caixa” ha facilitat durant els primers sis mesos de l’any 6.434 insercions a persones en situació de vulnerabilitat a Catalunya (4.523 a Barcelona) amb el compromís de 2.564 empreses adherides al projecte. Així mateix, ha contribuït a impulsar 309 nous petits negocis liderats per persones en risc d’exclusió social amb voluntat emprenedora (217 a Barcelona).

De la mà de 139 entitats col·laboradores, aquest 2022, el programa ja ha atès 18.651 persones en risc de vulnerabilitat a Catalunya: persones amb discapacitat, joves en risc d’exclusió, víctimes de violència de gènere, desocupats de llarga durada i persones privades de llibertat, entre d’altres. Tot això, gràcies a una xarxa de tècnics que ofereixen atenció personalitzada essencial i un seguiment continuat als participants abans, durant i després de la seva contractació.

Del total d’insercions aconseguides, 3.439 han estat de dones, i 2.995, d’homes. A més, 1.560 han estat de persones amb alguna discapacitat, i 4.874, de persones en risc o situació d’exclusió.

«La inserció sociolaboral és una eina clau per al progrés. Gràcies al treball en xarxa d’entitats i empreses compromeses, milers de persones en situació de vulnerabilitat aconsegueixen tirar endavant amb una feina que els permet recuperar autonomia. En aquesta línia i amb la finalitat que no quedi ningú enrere, impulsem una formació que garanteix la digitalització i facilita l’ocupabilitat en l’era digital», ha remarcat el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.

Aquestes últimes dades que es desprenen del programa Incorpora reflecteixen la recuperació en sectors que van patir les conseqüències de la pandèmia i que avui tornen a ser un motor generador d’ocupació. En especial, cal destacar els de logística i comerç, hostaleria i restauració, neteja i àmbit sociosanitari.

En global, a Espanya s’han aconseguit 20.213 llocs de treball a persones en situació de vulnerabilitat, un 9,4 % més que el mateix període de l’any passat. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració de 8.859 empreses en aquest projecte de responsabilitat social. Així mateix, s’han impulsat 810 nous petits negocis liderats per persones en risc d’exclusió social amb voluntat emprenedora. A través de 407 entitats socials, durant el 2022 s’han atès 57.237 persones en risc de vulnerabilitat.

Formació per reduir la bretxa digital

Les noves necessitats sorgides en l’era digital han suscitat una transformació en el mercat laboral, tant per a les empreses com per als clients. No adaptarse a la digitalització pot suposar avui una barrera per a la inclusió social i accentuar les diferències socials i l’aïllament.

En aquesta línia, amb la finalitat de disminuir la bretxa digital en la cerca de feina, la Fundació ”la Caixa” i la Fundación Accenture han impulsat la formació «Treballant en Digital» per acompanyar persones en situació de vulnerabilitat, que té com a objectiu impulsar la digitalització per afavorir la inclusió social i l’ocupabilitat d’aquestes persones. En el primer semestre del 2022 hi han participat 1.567 persones a Catalunya i 6.195 persones en total.

La formació, impartida per diferents tècnics d’Incorpora, els permet accedir a professions que demanen coneixements digitals per manejar noves eines en el dia a dia: des del sector de la hostaleria fins al sector de la logística. S’hi treballen aspectes com la familiarització amb l’smartphone per a la cerca i el manteniment d’una feina; el coneixement de les funcionalitats i les possibilitats del correu electrònic, de les aplicacions de missatgeria instantània i de les videotrucades; la conscienciació sobre la petjada digital i la gestió de la privacitat en xarxes socials; els beneficis de la comunicació digital escrita i oral a través d’exercicis de rol, i la sensibilització sobre la transformació digital.

Així mateix, la formació els ajuda a millorar competències com la flexibilitat (identificant les resistències davant del canvi i els beneficis de mantenir una actitud positiva), la capacitat de relació (identificant una xarxa de contactes a través de la qual poder rebre suport i impuls) i el treball en equip (compartint coneixements i col·laborant amb altres persones en la presa de decisions o en la resolució de conflictes).

L’acompanyament, pilar fonamental en el programa Incorpora

El programa Incorpora, que es va posar en marxa el 2006, té com a objectiu acompanyar i capacitar les persones vulnerables reconeixent les seves potencialitats i preparant-les per entrar en el mercat laboral. Amb aquesta finalitat impulsa el treball en xarxa de les entitats socials i el compromís i la responsabilitat social de les empreses perquè incloguin la diversitat a les seves plantilles amb un mateix objectiu: millorar la vida de les persones.

Entre les tasques que duen a terme els tècnics d’inserció laboral s’inclouen la prospecció d’empreses, el seguiment del procés de formació de la persona beneficiària, l’acompanyament laboral de les persones inserides, l’assessorament a les empreses contractants per facilitar l’ajustament de les persones a les característiques dels llocs de treball i el foment de la col·laboració de noves empreses amb el programa.

El programa desenvolupa diferents línies de treball amb la finalitat d’acompanyar les persones més vulnerables i donar-los noves oportunitats. Entre aquestes línies cal destacar l’impuls de l’autoocupació per donar suport a les iniciatives d’emprenedoria mitjançant l’anàlisi i el desenvolupament d’un pla d’empresa.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.