Salta al contenuto principale

(Vedruna) Què vol dir fer Pasqua abans de Rams? Quins elements identifiquen un pantocràtor? Què tenen en comú les diferents religions presents avui al nostre país? Hi ha preguntes que conformen la nostra cultura i que els docents haurien de conèixer. Aquest és el punt de partida del nou postgrau en Cultura Religiosa que ofereixen conjuntament la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Fundació Vedruna Catalunya Educació (FVCE). La proposta busca que tots els claustres educatius tinguin un referent en cultura religiosa. És a dir, un mestre o professor amb coneixements i criteris bàsics per connectar de forma interdisciplinar un àmbit que depassa la classe de Religió Catòlica i la d’altres confessions.

El Palau Mercader de Barcelona acollirà el proper 22 de juny la presentació d’aquest nou postgrau universitari, que compta amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos. L’acte comptarà amb intervencions de Montserrat Espinalt, presidenta de la FVCE; Eduard Prats, coordinador de Polítiques Corporatives de la UVic-UCC; Ramon Rial, membre de l’equip pedagògic de la FVCE –i un dels coordinadors del curs junt amb Joan Callarisa de la UVic-UCC–; i Yvonne Griley, directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

El nou postgrau aborda l’antropologia, l’expressió artística i la pedagogia del fet religiós, així com també la Bíblia i la diversitat religiosa. El curs consta de cinc blocs. En un primer moment, fa una introducció a la sociologia i a l’antropologia de les religions des del moment actual. Dedica un segon bloc a la Bíblia, com a fonament de la cultura catalana. Un tercer bloc se centra en l’art, la música i l’arquitectura religiosa. La quarta part del postgrau aborda la necessitat del diàleg interreligiós en una societat plural. I, finalment, el curs tanca amb diverses propostes pedagògiques per portar tots aquests elements a l’aula.

Un referent en cultura religiosa per claustre

Amb aquest itinerari es busca un perfil de sortida d’un mestre o professor que pugui ser referent en cultura religiosa a la seva escola o institut. Més enllà de l’assignatura de religió, algú capaç de comprendre i treballar el fet religiós de manera interdisciplinar, aportant context i coneixement a diverses àrees i competències curriculars.

El curs tindrà una durada d’un any, de gener a desembre, amb sessions telemàtiques de dues hores dimarts i dijous al vespre, i 8 sortides l’any de dissabte al matí, a més d’una setmana intensiva i presencial el mes de juliol. Està previst visitar espais culturals de referència religiosa (Museus, Monestirs, o rutes que tenen un abast importat de referència religiosa). S’alternarà el plantejament teòric amb el pràctic, amb visites i descobertes a les comunitats monàstiques de Vallbona de les Monges i Montserrat, passant pel monestir de Ripoll, el Museu Nacional d’Art de Catalunya o el Museu Episcopal de Vic.

Entre el professorat hi ha el filòsof Francesc Torralba i el jesuïta Xavier Melloni, convidats a fer conferències inicials per obrir els continguts dels mòduls, professors de la UVic-UCC com Jordi Collet i Ester Busquets, professors vinculats a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i de Barcelona, tècnics de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya i persones relacionades amb Universitats i Institucions educatives, com Escola Pia, Vedruna, Jesuïtes Educació o FEDAC, a més d’una llarga llista de professors del camps de la teologia, l’art i l’expressió artística, com la música, la pintura, o l’arquitectura.

La primera edició del postgrau començarà el gener de 2023. El període d’inscripcions ja s’ha obert i el curs és subvencionable.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.