Salta al contenuto principale

Find out more

Arxius adjunts

(CR) “Per primera vegada, en una novena i a més a més en una novena de les festes decennals, l’homilia, la predicació no la farà ni un capellà ni un religiós; avui per primera vegada la farà una laica”. El rector de la parròquia de Sant Joan, Joan Àguila, ha presentat així la novetat que s’ha viscut enguany en el marc d’una de les misses de les festes Decennals de Valls.

Una petita fita que Àguila ha emmarcat en el treball sinodal que, d’acord amb la invitació del papa Francesc, estan cridades a fer totes les comunitats i diòcesis del món: “Com a Església estem vivint un moment importantíssim i com a Església volem donar veu als laics en aquest procés de Sínode”. Es tracta d’un procés basat en l’escolta i el diàleg, i que ha portat a convidar tres veus femenines a predicar les homilies de les misses vespertines, que se celebren després de la novena, en el marc del programa de les Decennals.

La primera ha estat, aquest dilluns, Laura Mor, directora de Catalunya Religió. El rector l’ha presentat també com “una mare de família, una catequista i una professional que viu la seva feina des del servei a la comunió, des de la comunicació”. Àguila ha dit que “massa vegades la religió surt als mitjans per ser criticada, per fer-li retrets d’allò que predica i no fa”. I per això ha agraït a tot l’equip de Catalunya Religió que “facin arribar tantes bones iniciatives, que a vegades són silenciades, perquè siguem conscients de la gran tasca que moltíssimes comunitats estan fent”.

En aquesta edició de les Decennals també hi predicaran aquest divendres la monja benedictina Teresa Forcades i, dissabte, Carme Borbonès, que va ser presidenta de Càritas Catalunya entre 2004 i 2016. En les anteriors decennals, el 2011, hi va predicar per primera vegada una dona; en aquell cas, va ser una religiosa, la cistercenca Anna M. Camprubí, abadessa del monestir de Vallbona de les Monges.

 

“Que la nostra fe sigui creïble”

La periodista Laura Mor ha obert la predicació afirmant que la figura de Jesús determina la fe dels cristians. I que el seu és “un Déu tot humanitat, que es confon amb nosaltres i fa seu el nostre patiment”. Ha descrit l’infant Jesús com a “petit i vulnerable” i s’ha preguntat “com pot ser que tingui la capacitat de capgirar el curs de la història”.

A partir de la primera lectura d’Isaïes, la directora de Catalunya Religió ha parlat de Jesús com a “príncep de la pau”. I ha insistit en la necessitat d’un “compromís polític i social” que passi per “garantir els drets humans” i que es visqui “la igualtat d’homes i dones en les esglésies”. En aquest sentit ha dit que “està en joc que la nostra fe sigui creïble”. I ha demanat “practicar una intel·ligència creativa per imaginar relacions humanes noves i justes”, així com també “un marc mental més obert, per captar la novetat, per descobrir Jesús en les persones”.

En la predicació ha assenyalat que en l’anunci del naixement de Jesús als pastors “hi ha una prioritat i una preferència radical pels més febles” i que “Jesús neix petit i vulnerable i ens demana la nostra col·laboració activa en la seva cura i en la del món”.

Podeu recuperar l’homilia a continuació:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.