Salta al contenuto principale

(Fundació Montserrat Torrent) L'església Sant Felip Neri de Barcelona celebrarà la inauguració del seu orgue aquest divendres a la set de la tarda. L'acte comptarà amb la presència del cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que oficiarà la cerimònia de benedicció. També tindrà lloc un concert d'orgue a càrrec de Montserrat Torrent.

Torrent ha estat impulsora de la construcció d'aquest orgue des dels anys seixanta. De fet, per a l'organista, aquest instrument ha estat “el meu objectiu més anhelat”. Un objectiu que, després de tota una vida treballant, podrà veure complert als seus 95 anys. Per aquest motiu, l'instrument ha rebut el nom de Montserrat Torrent.

La construcció de l'obra no ha finalitzat encara. Fins ara, s'ha acabat la caixa central, la consola i l'orgue major amb set registres. La finalització definitiva es preveu l'octubre de 2022 quan s'acabin els cossos de pedal, l'orgue major i batalla i el cos d'ecos. Un instrument que, per a Torrent, ha de ser “l'orgue d'inspiració barroca de referència de la ciutat de Barcelona”.

Un esforç col·lectiu

Aquest projecte data de 1967 i és obra dels orgueners Gabriel Blancafort i Georges Lhôte, sota l'assessorament musical de Montserrat Torrent. En aquell any es va dur a terme la construcció del cos de cadireta, una consola provisional i dos cossos de pedal no operatius encara. Les circumstàncies de l'època no van propiciar la continuació del projecte i l'orgue ha estat cinquanta anys en aquestes condicions fins a la creació de la Fundació Montserrat Torrent.

Acabar l'orgue, un compromís fundacional

La Fundació Montserrat Torrent té com a objectiu principal l'acabament de l'orgue de Sant Felip Neri. Torrent, que n'és la presidenta, explica que la fundació va ser creada per aquest motiu. Entre altres compromisos fundacionals hi ha també la voluntat de posar aquest instrument al servei de la ciutat i del país, per tal que, tant els estudiants com els professionals de l’orgue, se’n serveixin per a la seva formació i per a la recuperació del patrimoni.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.