Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Vatican News) El papa Francesc ha participat en la cerimònia final de la Trobada de Pregària per la Pau organitzada per la Comunitat de Sant Egidi que porta per nom ‘Religions i cultures en diàleg: Pobles, germans, terra futura’. Ha estat aquest dijous 7 d’octubre a la tarda a la plaça del costat del Coliseu de Roma. Al mateix dijous al matí ha tingut lloc la trobada entre el pontífex i la cancellera d’Alemanya, Angela Merkel. Una conversa que s’ha centrat en “qüestions d’interès mutu en àmbit internacional i regional, acordant rellançar la cooperació per fer front a les nombroses crisis en curs, amb particular referència a les conseqüències de l’emergència sanitària i les migracions”.

El Papa i els líders d'altres religions ho han dit tenint el Coliseu a l'esquena: "Aquest amfiteatre, en un passat llunyà, va ser lloc de brutals entreteniments de masses: combats entre homes o entre homes i animals. Un espectacle fratricida, un joc mortal fet amb la vida de molts. Però també avui s'assisteix a la violència i a la guerra, el germà que mata al germà com si fos un joc que mirem de lluny, indiferents i convençuts que mai ens tocarà".

El dolor dels altres no ens urgeix

"El dolor dels altres no ens urgeix. I ni tan sols el dolor dels que han caigut, dels migrants, dels nens atrapats en les guerres, privats de la despreocupació d'una infància de jocs". El papa Francesc ha deixat clar que "no podem romandre indiferents davant el dolor dels altres" i per contra, assegura, "cal empatitzar i reconèixer la humanitat comuna a la qual pertanyem, amb les seves fatigues, les seves lluites i les seves fragilitats. Pensar: "Tot això em toca, hauria pogut succeir també aquí, també a mi".

La societat globalitzada fa del dolor un espectacle

El pontífex també ha explicat que avui, en la societat globalitzada, es fa del dolor un espectacle i per això "cal construir compassió". "Sentir amb l'altre, fer propis els seus patiments, reconèixer el seu rostre. Aquesta és la veritable valentia, la valentia de la compassió, que ens porta a anar més enllà de la vida tranquil·la, més enllà del ‘no és cosa meva’ i del ‘no em pertany’, per no deixar que la vida dels pobles es redueixi a un joc entre els poderosos".

És la guerra la qual es burla de la vida humana

D'altra banda, el Papa ha parlat de la guerra, subratllant que "és la violència, és el tràgic i cada vegada més prolífic comerç de les armes, el que es mou sovint en les ombres, alimentat de rius subterranis de diners". Per això, avui, a la plaça del Coliseu i al costat de representants d'altres religions, el Papa ha reafirmat que "la guerra és un fracàs de la política i de la humanitat, una claudicació vergonyosa, una derrota enfront de les forces del mal". Ha recordat que, com a representants de les religions, estan cridats "a no cedir als afalacs del poder mundà, sinó a ser veu dels qui no tenen veu, suport dels que pateixen, advocats dels oprimits, de les víctimes de l'odi, que són descartades pels homes a la terra, però precioses davant d’aquell que habita en els cels".

El Papa demana "menys armes" i "més menjar i vacunes"

Durant el seu discurs, Francesc ha expressat novament la crida que va fer a Abu Dhabi sobre una tasca que ja no pot posposar i que correspon a les religions: la desmilitarització del cor de l'home. "És la nostra responsabilitat, benvolguts germans i germanes creients, ajudar a extirpar l'odi dels cors i condemnar tota forma de violència. Amb paraules clares, fem una crida a deposar les armes, a reduir les despeses militars per proveir a les necessitats humanitàries i a convertir els instruments de mort en instruments de vida".

La crida del Papa a la Trobada per la Pau és clar i concís: "Menys armes i més menjar, menys hipocresia i més transparència, més vacunes distribuïdes equitativament i menys fusells venuts nèciament".

El Papa torna a demanar "compromís amb el medi ambient"

Però no ha estat l'única crida que ha fet avui. Francesc ha aprofitat aquesta trobada per tornar a recordar que tots tenim un compromís "per la cura de la creació i per la casa comuna que deixarem als joves". De fet, ha assegurat que les religions, conreant una actitud contemplativa i no depredadora, "estan cridades a posar-se a l'escolta dels gemecs de la mare terra, que pateix a causa de la violència".

La importància de l'oració: seguir el camí que inici Joan Pau II

Abans de concloure, el Papa ha recordat que va ser Sant Joan Pau II qui va somiar un camí comú dels creients, que s'articulés des d'aquell esdeveniment cap al futur. "Estimats amics, estem en aquest camí, cada un amb la seva pròpia identitat religiosa, per conrear la pau en nom de Déu, reconeixent-nos germans. Aquest és el camí. Si hi ha persones que volen dividir i crear enfrontaments, nosaltres creiem en la importància de caminar junts per la pau: uns amb els altres, però mai uns contra els altres".

Per tant, per al Papa, la pau "no és principalment un acord que es negocia o un valor de què es parla, sinó una actitud del cor. Neix de la justícia, creix en la fraternitat, viu de la gratuïtat" ha puntualitzat. I després d'expressar aquest concepte, ha demanat a tots els reunits que, en nom de la pau, desactivin la temptació fonamentalista en tota tradició religiosa i qualsevol insinuació a fer del germà un enemic".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.