Salta al contenuto principale

(Càritas Catalunya) L'Observatori de la Realitat Social de Càritas Diocesana de Girona ha presentat aquesta setmana l'informe Ingressos mínims. L'impacte de la renda garantida de ciutadania i l'ingrés mínim vital a les persones ateses per Càritas Diocesana de Girona. El document conclou que les prestacions econòmiques bàsiques no arriben a les persones més vulnerables. Segons l'informe, el 95% de les persones ateses per Càritas no percep ajudes per ingressos mínims. La presentació ha estat aquest dimarts 21 de setembre i s'afegeix als informes que també van elaborant els Observatoris de la Realitat Social de Càritas Diocesana de Barcelona i de Càritas Diocesana de Terrassa.

L’informe, realitzat per l’Observatori de la Pobresa i l’Exclusió Social, se centra en l’impacte de la renda garantida de ciutadania (RGA) i l’ingrés mínim vital (IMV) en les persones ateses per l’entitat. El document posa de manifest que més de la meitat de les persones que sol·liciten acompanyament a Càritas desconeix aquestes ajudes. A més, l’informe alerta que alguns dels requisits són massa excloents i dificulten que les persones més vulnerables puguin accedir a les ajudes amb èxit, especialment aquelles que no poden acreditar un empadronament residencial, persones en situació administrativa irregular, joves vulnerables entre 18 i 23 anys, joves ex-tutelats o persones sense llar. La manca de competències bàsiques digitals o el desconeixement de la llengua sumen encara més dificultats a aquestes tramitacions.

Pel que fa la Renda Garantida de Ciutadania, només el 16,9 % de les persones ateses per Càritas ha iniciat la tramitació i 4 de cada 5 persones ha necessitat suport de l’entitat durant aquest procés. Només un 5 % de les persones que s’adreça a Càritas rep la RGA.

Gairebé una tercera part de les persones ateses tramita l’IMV. La desinformació i la manca de competències fa que un 82,3 % necessiti el suport de l’entitat per a la tramitació. Amb tot, un 63 % dels expedients es troben encara pendents de resolució.

Atenent a aquesta situació, Càritas Diocesana de Girona exigeix mesures de protecció que protegeixin de veritat les persones més vulnerables. Per tot plegat, l’entitat proposa: garantir la correcta harmonització de la RGA i l’IMV com a mesures de protecció inclusives; crear una finestra única amb una única sol·licitud de renda mínima per simplificar el tràmit; reduir el termini màxim per resoldre les sol·licituds de la RGA, ampliar la cobertura de la renda garantida de ciutadania a joves ex-tutelats majors de divuit anys i persones sense llar, reduir de 24 a 12 mesos el requisit de residència continuada i efectiva a Catalunya i persones en situació administrativa irregular.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.