Salta al contenuto principale

(Bisbat de Lleida) L’església de la Puríssima Sang al carrer Sant Antoni de Lleida, seu de la congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, va acollir el matí de Dissabte Sant l’acte de cloenda de l’exposició “Ego sum via, verita i vida” (Jo soc el Camí la veritat i la vida), que ha volgut apropar als lleidatans el patrimoni cultural, artístic i principalment religiós dels passos i grups escultòrics de la Setmana Santa lleidatana, en aquest segon any consecutiu sense processons per la pandèmia.

L’acte va ser presidit pel bisbe de Lleida Salvador Giménez, acompanyat pel consiliari de la Congregació de la Sang, Jaume Melcior; el degà del capítol, catedral i rector de Santa Maria de Gardeny Gerard Soler en qualitat de delegat de Pietat Popular i el prior de dita congregació, Jesús Rodríguez. Aquest darrer, en una breu intervenció va agrair l’esforç de tost els que han treballat per fer possible l’explosió dels Passos de la Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant, valorant molt positivament la iniciativa que ha estat molt ben acollida per centenars de lleidatans que l’han visitada des del passat 20 de març, data en la que va obrir les seves portes.

El periodista i historiador Jordi Curcó, feu tot seguit una explicació de les vicissituds històries, així com anècdotes són també història i vivències humanes i espirituals de cada un dels 8 passos exposats, posant en valor la rellevància artística dels conjunts escultòrics i alhora també la dels seus escultors amb noms tant destacats per l’art català com Modest Gené, Josep Viladomat, Joan Mayné, Josep M. Camps i Arnau i els lleidatans Jaume Perelló, Jaume Gort i el tallista Ramon Borràs.

Curcó destacà la importància d’aquest patrimoni històric, cultural, artístic i religiós que conserva la Congregació de la Sang, com també la Congregació dels Dolors: “que és o hauria d’estar considerat com a patrimoni de tots els lleidatans. Aquest passos amb les principals escenes de la Passió i mort de Jesús, des de la se vessant espiritual i religiosa han fet també ciutat”, digué. En aquest sentit va valorar molt positivament la iniciativa d’haver-los apropat als lleidatans obrint les esglésies de la Sang, els Dolors, Sant Andreu i també la capella del Peu del Romeu davant la impossibilitat de treure’ls als carrers de Lleida i no poder fer realitat aquelles paraules que Joan Pau II va dir al referir-se a aquestes icones de la Passió, qualificant-les com “L’Evangeli a peu de carrer”.

El bisbe Giménez va cloure l’acte agraint al secretariat de Confraries l’exposició conjunta de Passos de Setmana Santa i a la congregació del la Sang en particular pel seu esforç en oferir a la ciutat una magnífica exposició i a totes les congregacions, confraries i germandats de Lleida el seus esforços per mantenir viva la manifestació religió i popular dels dies sants, convidant als confrares a ser testimonis i transmissors dels misteris de la Passió, mort i Resurrecció de Jeus. Finalment convidà a tots el presents en l’acte de cloenda a resar la pregària del Pare Nostre, davant el Crist Jacent de la Sang, impressionant talla de l’escultor Josep Viladomat que juntament amb la imatge de la Soledat de la Sang obra de l’escultor Modest Gené, tanquen el Divendres Sant la Processó del Sant Enterrament; amb la confiança o almenys el desig de que el proper any la processó podrà sortir de nou al carrer.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.