Salta al contenuto principale

Avui entrem en una lluna plena significativa, demà serà el 14 del mes Adar en el calendari hebreu. Entre d’altres significants té el privilegi de ser la lluna plena just abans de la lluna de Nissan, i estarem a un mes lunar abans de la Pasqua hebrea, doncs la lluna plena de Nissan ja ens acosta a les nostres tradicions i hem sentit a parlar, però fins que no arribi aquell temps estem en el que ens toca.

És el temps de recordar els fets bíblics de la jove orfe de pare i mare, la bellíssima adolescent Hadassa, més coneguda amb el nom d’Ester, que va ser adoptada quan era petita per un familiar, el just Mardoqueu, i que va passar a ser una de les heroïnes de la tradició bíblica per la seva valentia. “Esposada pel rei persa Assuer, aconseguí salvar la vida dels seus correligionaris i de frustrar, així, els plans d’extermini del primer ministre Aman, i féu girar la voluntat reial contra els perseguidors dels jueus. Aquests fets, de poca versemblança històrica, semblen ésser l’origen de la festa jueva dels Purim”.

La paraula “pur”que significa sorteig en llengua acàdica o persa, fa referència a quan el malvat Haman va consultar les sorts, llençant unes peces a la sort arribarien els designis per determinar quina data seria la millor per la destrucció dels jueus. Déu va salvar un cop més i en la data fixada, els designis es van complir completament invertits: els qui havien de patir es van salvar i els qui havien de castigar van ser destruïts.

La tradició jueva dicta la lectura a les sinagogues del llibre d’Ester, que és presentat en un document preciós de pergamí enrotllat, sovint amb il·luminacions, conegut com Meguil.lat Ester, el Rotlle d’Ester. Però el que no apareix a la lectura que faran a les sinagogues aquest vespre i demà, són un centenar de versets que apareixen en el text transmès en grec i que la nostra tradició ha recollit i conservat, potser provenen d’una tradició més tardana i ampliada, o d’una tradició paral·lela en el temps, sigui com sigui la tenim en la traducció de les nostres bíblies i sovint és assenyalada en lletra cursiva. Entre aquests preciosos versets hi ha la pregària de Mardoqueu i la pregària d’Ester i en un dels deus versets diu Esther dirigint-se a Deu: “A nosaltres allibera’ns amb el teu poder, i a mi ajuda’m, que estic sola. Només et tinc a tu, Senyor. Tu coneixes totes les coses” “Déu que tens poder sobre tothom, escolta el clam dels qui han perdut tota esperança. Allibera’ns de la mà d’aquests malvats, i a mi allibera’m de la meva por!”

Entre les comunitats jueves també és costum aquests dies de la festivitat de Purim recordar als més necessitats amb unas accions concretes:

Zéjer Li Majasit HaShékel - S'acostuma lliurar per caritat abans de Purim una suma equivalent al valor de 10 grams de plata pura, en record a Majasit Hashékel (el mig sicle de plata que es lliurava anualment pel manteniment del santuari de Jerusalem). Es va triar aquesta data per contradir el que havia proposat Haman que va prometre pagar amb monedes per cada jueu que sucumbís, i poder mostrar el veritable sentit de bondat que han de tenir els diners contrastant amb les males intencions d'Haman. És correcte lliurar en caritat aquesta suma per cada membre de la família, i fins i tot pels nadons que són encara dins el ventre de les seves mares.

Mishloaj Manot -Un altre dels preceptes de Purim és el Mishloaj Manot, és a dir l'enviament d'àpats a un amic. Com que hi ha el precepte de fer un banquet en Purim i hi han persones que no tenen les possibilitats econòmiques per fer-ho i s'avergonyeixen de demanar, així d'aquesta manera poden rebre el menjar necessari per realitzar el banquet sense passar vergonya.

Matanot Laebionim, regals pels necessitats- Per ser que aquest dia ha de ser un dia alegre per a tots, es va fixar el precepte de donar caritat perquè els humils també s'alegrin en aquesta festivitat. Almenys cal lliurar a dos persones que ho neessitin una suma no menor a l'equivalent d'una perutá -antiga moneda jueva de bronze que pesava una mil·lèsima de libra-.

L'objectiu d'aquests preceptes és alegrar al proïsme i ajudar a tot aquell que ho necessiti, propiciant l'harmonia i la pau a la societat.

Que aquest temps que arriba, amb la vacuna que immunitza davant la malaltia, que fem per protegir als més dèbils en primer lloc, sigui un designi de la bondat i la confiança que Deu dispensa a través dels homes. Tú per mí i jo per tú.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.