Salta al contenuto principale

(Fundació Pere Tarrés) És urgent repensar el model sociosanitari actual, dotant-lo de recursos econòmics adequats i situant la persona en tot moment al centre. Aquesta va ser la tesi principal plantejada en el marc del debat “Quin model social i sanitari necessita la societat del segle XXI?”, organitzat el passat dimecres 2 de desembre per la Fundació Agrupació i la Fundació Pere Tarrés. De la mà de Miquel Vilardell i la Pilar Rodríguez, dos experts molt reconeguts dels àmbits sanitari i social, el webinar va evidenciar alguns dels problemes del model actual i va plantejar diverses propostes per redefinir-lo.

La pandèmia de la Covid-19 ha evidenciat la feblesa del model sanitari actual, especialment a les residències de gent gran i de persones amb discapacitats, on s’ha demostrat que cal un treball conjunt, complementari i en coordinació dels diversos professionals dels àmbits social i sanitari. Per això durant el debat es va plantejar la urgència de redefinir d’una vegada el model sociosanitari actual, posant les persones al centre del sistema i respectant les seves decisions, la seva dignitat i el seu entorn. Tot centrant l’atenció en la persona, en la seva diversitat, i valorant de manera integral les seves condicions d’habitatge, familiars i econòmiques per tal d’oferir-li una actuació ajustada a les seves necessitats reals.

En aquest sentit, els ponents van plantejar la necessitat de situar la prevenció al centre del model i de debatre conjuntament amb els diferents agents implicats com abordar-la. També que el sistema contempli les diferents situacions possibles d’atenció sociosanitària (situacions agudes o subagudes) i defineixi clarament el circuit d’atenció idoni per a cada una d’elles: des de la cura i l’atenció a domicili (que és l’espai majoritari) fins a les residències, passant pels centres sociosanitaris o per espais com els pisos assistits.

Finalment, també es va remarcar la importància de la comunitat com a suport imprescindible per viure en condicions i, per tant, la necessitat que totes les persones puguin disposar d’aquells recursos comunitaris que permetin tenir una mínima qualitat de vida: relacions veïnals, comerç de proximitat, entitats de familiars, lleure compartit.

Per tal de poder tirar endavant tot aquest seguit de reformes i construir un model sòlid, cal una inversió econòmica significativa que fins ara no ha tingut lloc. Per això durant el webinar es va reclamar que els pressupostos públics dediquin partides a millorar substancialment les condicions laborals dels professionals socials, que haurien de ser reconeguts, a més, amb plans de carrera i de formació adequats.

Cal, sobretot, que la mirada política i social vagi en aquesta direcció més enllà dels contextos electorals, van coincidir els ponents, que van remarcar que no hi ha res més important que la salut i que per això s’ha d’actuar en conseqüència, tot impulsant canvis a nivell legislatiu que permetin tirar endavant un model sociosanitari adaptat al context actual, amb un envelliment creixent de la població.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.