Escric aquestes línies després de participar en la Trobada Internacional per la Pau en l’Esperit d’Assís que organitza anualment la Comunitat de Sant’Egidio. Ha estat la 34a edició de l’esdeveniment religiós instituït per la Comunitat a partir de l’Encontre d’Assis de 1986. Les edicions de 2001 i 2010 es van celebrar a Barcelona i la de l’any passat a Madrid. El títol d’enguany ha estat: "Ningú se salva sol. Pau i Fraternitat". Per l'emergència de la Covid-19, s’ha celebrat en una única tarda, el dimarts 20 d'octubre a Roma, a la plaça del Campidoglio, i s’ha pogut seguir en streaming. L’important esdeveniment d’enguany és que ha estat una trobada amb el Papa Francesc, com ja ho havia estat en el 2016. També hi han participat altres grans i importants representants de les religions mundials.
La primera intervenció la va realitzar Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant’ Egidio. Va explicar com les comunitats religioses havien resat juntes poc abans a la tarda i que llençaven un missatge de Pau, seguint l’Esperit d’Assís. La Pau sempre és possible i un clima de diàleg s’ha instal·lat entre les religions. En la diferència les religions comparteixen una visió de Pau. La guerra és la mare de totes les pobreses. No ens salvem sols, no d’espatlles als demés, sinó en diàleg. Les religions viuen de diàleg, ja que la oració és diàleg amb Déu –va dir Riccardi-.
El president Sergio Mattarella, President de la República Italiana, va donar la benvinguda a l’Assemblea en aquests temps que ens fan comprendre que necessitem la fraternitat i la concòrdia. Va fer una crida a la Pau en uns moments difícils per tota la humanitat. Va assenyalar el paper fonamental de les religions per promoure un desenvolupament de la igualtat de les persones i el pobles. Les religions poden ajudar al mon a sortir de la desesperança, la desigualtat i el rancor. Matarella va expressar que Roma i Itàlia estan orgulloses d’acollir aquest diàlegs per la Pau.
Van intervenir seguidament els diferents líders religiosos: Bertomeu I, Patriarca Ecumènic de Constantinoble; Haim Korsia, Rabí Cap de França; Abdelsalam Abdellatif Mohamed, Secretari General del Comitè Superior de la Fraternidad Humana de l’Islam; Shoten Minegishi, Monjo Budista Soto Zen del Japó; i Karmaljit Singh Dillon, del Comitè Nacional Sij Gurdwara Parbandhak. Van coincidir en assenyalar les dificultats del moment present per la pandèmia i en la necessitat de construir la Fraternitat, la Pau, i la contribució que hi fan les Religions. Totes les intervencions, cadascuna amb el seu accent, van fer referència a l’Esperit d’Assís i a l’Encíclica “Fratelli Tutti” del Papa Francesc.
El Papa Francesc en la seva intervenció va expressar la seva alegria i l’agraïment a Déu per la trobada. Va assenyalar que havien resat, uns junt amb els altres, per la Pau en la trobada d’oració i diàleg per la Pau entre creients de diferents religions. La diversitat no justifica l’enemistat. Un sempre pot ser artesà de la Pau. Les religions estan al servei de la Pau i la Fraternitat, va dir el Papa Francesc. Va fer una crida a actuar amb la força afable de la Fe per posar fi als conflictes. També va demanar posar l’atenció als afectats pels conflictes: als refugiats, els nens privats infància, i a tots els que pateixen els dolors de la guerra o també els que pateixen la pandèmia pel coronavirus i la dificultat per accedir a tractaments. Va recordar que quan els deixebles l’hi van mostrar dues espases a Jesús, Ell va dir: “Prou”. Prou de violència i guerra. La lliçó de la recent Pandèmia és la de ser una comunitat mundial que navega en una mateixa barca. El mal d’un es el de tots. Ningú se salva sol. La fraternitat ha de penetrar en tots els àmbits. Les religions no volen la guerra. Va dir el Papa al final de la seva intervenció que “amb l’ajuda de Deu és possible construir un món de Pau i així, germans i germanes, salvar-se junts”.
Després hi va haver un minut de silenci en record de les víctimes de la pandèmia i de totes les guerres i la lectura de la “Crida de Pau ROMA 2020”. Uns nens i nenes varen rebre la Crida de Pau en uns cistells de mans dels líders religiosos com a símbol de l’entrega d’aquest manifest a les futures generacions i també el van lliurar a continuació a les autoritats que representaven a tots els pobles.
Finalment hi va haver l’encesa del canelobre de Pau com a signe d’Esperança per part del Papa i dels líders religiosos i van signar tots la Crida de Pau. Tots els participants finalment es van intercanviar un signe de Pau. Unes coincidències emocionants en el capvespre de Roma, coincidències en els símbols, però també cada vegada més en l’Esperit.