(Fundació Pere Tarrés) Coincidint amb el Dia internacional per a la erradicació de la pobresa, avui 17 d’octubre, la Fundació Pere Tarrés ha detectat un empitjorament de les condicions de vida de les famílies que acompanyen als seus centres socioeducatius. La pandèmia del Covid-19 ha agreujat la situació de les persones que es trobaven en situació de vulnerabilitat abans de l’arribada del virus. En el cas de les famílies que acompanya la Fundació Pere Tarrés, l’entitat ha constatat que les mesures de confinament i les circumstàncies socioeconòmiques actuals han fet créixer la demanada dels serveis dels centres socioeducatius propis, als barris de Poblenou i Poble-sec, cosa que ha provocat una allau de sol·licituds i un augment exponencial de les llistes d’espera. La major part d’aquestes persones venen derivades dels serveis socials.
En concret, al centre socioeducatiu de Poble-sec, 108 infants i adolescents han quedat fora, mentre que al de Poblenou, en són 69. Així, actualment, 177 infants i adolescents estan esperant per poder obtenir plaça. En 2019, la llista d’espera dels dos centres sumava 101 persones. Això suposa que al 2020 s’ha produït un increment del 75% respecte el curs passat.
El 2019, el centre socioeducatiu de Poble-sec va registrar 41 infants i joves en llista d’espera, mentre que Poblenou en va tenir 60. Pel que fa a cada centre, al de Poble-sec, la demanda s’ha incrementat un 163% i al de Poblenou, un 15%.
El centre de Poble Sec oferta línies d’infantil, primària i secundària i, enguany, dona servei a 75 famílies. Per la seva part, el centre de Poblenou compta amb un espai familiar (adreçat a mares i nadons), a més de les línies d’infantil, primària i secundària que, per aquest curs, compta amb 92 famílies beneficiàries.
Famílies en situació encara més crítica
La crisi del Covid-19 ha suposat per a les famílies en situació de vulnerabilitat viure en unes condicions encara més precàries de les habituals. Unes circumstàncies que s’han traduït en una pèrdua o precarització de la feina, una davallada dels recursos econòmics per cobrir les necessitats diàries d’higiene i alimentació, així com la manca de recursos materials, informàtics o de connectivitat. Aquesta realitat, segons han pogut comprovar els professionals socials dels dos centres, ha generat problemes de convivència familiar arran del confinament en habitatges sovint molt reduïts o compartits, a més de la reducció de les xarxes de suport familiars.
En aquest sentit, els professionals dels centres socioeducatius, tant de Poblenou com de Poble Sec, han treballant intensament per mantenir el contacte estret amb les famílies. Les trucades diàries i el seguiment constant dels casos els ha permès detectar situacions d’emergència —algunes vegades de violència intrafamiliar— que, sense la implicació i compromís dels professionals, no haurien estat possible detectar. Tot i això, també hi ha hagut casos en positiu, com algunes famílies que es van posar en contacte amb els centres per demanar ajuda ja que la situació els desbordava, cosa que mostra que la feina feta fins el moment ha donat els seus fruits.
CoronaKits: solidaritat més enllà del confinament
Amb el nou curs, i en previsió de futurs confinaments per positius al grups bombolla de les escoles, la Fundació Pere Tarrés ha preparat uns kits de material escolar, els CoronaKits, adreçats als infants i joves en situació vulnerable que hagin de fer quarantena o aïllar-se a casa. Els kits estarien formats per material de papereria, com ara fulls, llapis o retoladors. La iniciativa neix amb l’objectiu de reduir la bretxa social entre aquests infants alhora d’accedir al material escolar.
Durant el mesos de confinament, més d’una seixantena de donants, entre empreses i particulars, es van mobilitzar per donar suport econòmic o en espècies, en el marc de la campanya solidària ‘Ajuda’ls a créixer’. Això es va traduir en més de 800 equips informàtics i 450 targetes de connectivitat, a més de material de protecció sanitària, com 2.000 mascaretes, 1.800 guants i 250 gels higienitzants. Apart de les cessions de material en espècies, es van recaptar també 48.460€.
Els centres socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés
La Fundació Pere Tarrés compta amb la Xarxa de Centres Socioeducatius (XaCS), que agrupa centres socioeducatius de 12 municipis, els quals busquen millorar la situació dels infants en situació de vulnerabilitat social. En aquests centres s’hi treballen aspectes com la gestió de les emocions, la relació amb els companys, els adults i l’entorn, a més de ser espais per al reforç escolar.
Dins d’aquesta xarxa, la Fundació Pere Tarrés compta amb dos centres propis a la ciutat de Barcelona, als barris de Poblenou i Poble Sec. Actualment, els centres adherits a la XaCS donen servei a més de 3.000 infants i joves.