Salta al contenuto principale

(CR) Diverses entitats cristianes de Catalunya denuncien que el 23 de setembre es va reprendre l’activitat als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) que havien estat tancats des de l’inici de l’Estat d’alarma. El manifest de denúncia, fet públic aquest divendres, està signat per més d’un centenar d’entitats, entre les que en destaquen la Fundació Migra Studium, la Fundació La Vinya, la Plataforma d’entitats cristianes amb els immigrants a Barcelona, el Servei Jesuïta al Migrant o el centre de defensa de drets humans Irídia.

A banda de denunciar la represa d’activitats, els signants expressen la seva oposició a la detenció en espais “de vulneració de drets i sofriment”, i apel·len a les autoritats a acabar amb aquesta mesura que consideren “desproporcionada i injusta”.

Els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) han estat buits durant mesos, període en el qual no s’han dut a terme internaments ni expulsions, demostrant una vegada més que “no són necessaris en el marc de la gestió migratòria”, afirmen en el comunicat. “No obstant això, aquesta treva ha durat poc i el Govern ha ordenat privar de llibertat persones en aquests centres, posant una altra vegada en funcionament aquestes institucions disfuncionals que disten de ser llocs amb garantia de drets i condicions de vida digna” afegeixen.

Anys de "deficiències greus"

Les entitats porten anys denunciant “les deficiències estructurals i de serveis greus que presenten tots els CIE d’Espanya”, centres que on qualifiquen que “a més d’incomplir la normativa i diferents disposicions judicials, impossibiliten el compliment de les mesures sanitàries adequades a la situació d’emergència en què encara ens trobem i que fan que l’internament a hores d’ara sigui no només injust sinó insalubre i insegur”.

El centenar d’entitats signants demanen “el desmantellament de les polítiques inhumanes d’internament, devolució i expulsió”. Proposen “una reforma migratòria integral, que inclogui el tancament dels CIE i la fi de les deportacions per evitar tant sofriment inútil, al mateix temps que exigim polítiques que promoguin l’acollida digna”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.