(Laura Mor –CR) Vincles i coresponsabilitat. Això és el que volen enfortir el col·lectiu de dones creients Alcem la Veu per la festa de Corpus. Aquest dijous convoquen amb format virtual la 'Pregària amb sororitat Corpus'. En la festivitat que posa al centre el cos i la sang de Crist, el col·lectiu de dones d’Església pregarà des d’una “espiritualitat corporal”.
“Què vol dir per l’Església avui ser un sol cos i quina conseqüència té aquesta creença que compartim els cristians i les cristianes?”, es pregunta Neus Forcano, del grup impulsor d’Alcem la Veu. Per a aquest col·lectiu és bàsic “materialitzar” i fer present aquesta convicció a l’Església d’avui: “La festa de Corpus té molt sentit des del punt de vista de l’experiència de les dones”, apunta.
Reprenen així el treball que van fer visible el 8 de març a la plaça de la Catedral de Barcelona. I que a nivell internacional també s’ha mantingut actiu, malgrat el confinament. Fa just una setmana, per Pentecosta, el Catholic Women’s Council va convocar una pregària similar per reforçar la xarxa mundial que reivindica la igualtat i la dignitat de les dones dins l’Església.
“Elles també han reprès l’activitat i continuen en peu”, apunta. Des de la seu central a Roma, Voices of Faith va oferir una pregària per internet, oberta, convidant els moviments que entre l’1 i el 12 de març havien convocat mobilitzacions amb la mateixa intenció.
“Va ser una pregària de Pentecosta molt bonica, amb textos sobre la resurrecció i la set d’aigua viva de les dones, per celebrar els dons de l’Esperit Sant”, valora. Neus Forcano és teòloga i treballa de professora de llengua i literatura de Batxillerat de l’Escola Sagrat Cor de Diputació a Barcelona. També fa classes al Màster de diversitat religiosa de la Universitat de Girona i ha col·laborat amb l’AUDIR, en l’àmbit de dones i espiritualitat.
El cos, un símbol per expressar Déu
Per la pregària que es convoca des de Catalunya per aquest dijous de Corpus, l’organització ha rebut imatges de diferents parts del cos de les dones del seu entorn. Serviran per fer una estona de contemplació i viure aquesta “realitat material” amb fons espiritual: “Fem de tot el nostre cos de dona un símbol per expressar Déu”, diu la convocatòria.
Segons Neus Forcano, té molt de sentit orientar la pregària amb el concepte polític que recull la solidaritat entre dones: “Hi ha una necessitat d'evidenciar una injustícia, un tracte discriminatori que es vol vèncer políticament”. Això passa per unir-se i prendre consciència: “Esperem canviar i transformar allò que ens empetiteix o no ens permet ser i actuar tal com cadascuna voldria”, explica Forcano.
Sororitat dins l’Església
Per tant, el vincle va més enllà del fet de tenir “un cos semblant” o que “la societat patriarcal” els atribueixi “un rol exclusivament maternal i de responsabilitat de tasques de cura, sense menysprear-los en absolut”. La teòloga subratlla que per a les dones del col·lectiu Alcem la Veu “sororitat té un sentit de lligam entre les dones més profund que la feminització de fraternitat”, apunta.
I recorda el cas concret d’Anne Soupa, que s’ha postulat per ser bisbe de la l’arquebisbat de Lió. “Aquesta acció és un exemple d'aquesta consciència pròpia i de la vivència de vincles sororals, de solidaritat amb les dones que a les esglésies, ens són vetades certes funcions, certes tasques, certs àmbits, pel fet de ser dones”.
Després del Covid-19
Parlar de vincles en temps de coronavirus és més necessari que mai. “Amb el Covid els vincles entre nosaltres han quedat afectats, però jo no crec que desapareguin”, diu Neus Forcano, defensant la dimensió social de la persona. Amb tot, apunta la necessitat “d’inventar maneres de poder continuar convivint i celebrant junts”.
És aquí on la fe tindrà un paper clau. Considera que “les religions són les primeres que hauran de pensar com tornar a motivar, promoure o donar sentit”. I com a Església? “Ens mou la idea d’una Església assemblea de relacions horitzontals”.
Per al col·lectiu de dones Alcem la Veu, “l’assemblea de creients, de fidels, inclou les dones en el mateix peu d’igualtat que els homes”. I hi afegeix: “En el moment de dur a terme la missió de l’Església, nosaltres ens veiem disponibles a assumir certes tasques i ministeris que ara ens són negats en el cristianisme catòlic”.
Un any d’accions descentralitzades
Fruit de l’esclat d’iniciatives en el món d’Església abans i després del 8M, la plataforma global Voices of Faith té previst iniciar un seguit d’accions en format de pelegrinatge. “Serà unamena de rosari d’accions arreu del món fins a la tardor de 2021”, apunta Forcano. La idea és acabar a la plaça de Sant Pere de Roma amb una festa final de les accions que s’hagin fet de forma descentralitzada des de les diferents ciutats europees.