Salta al contenuto principale

Find out more

(Fundació Pere Tarrés) Un cop confirmat que el lleure educatiu tindrà un pes important aquest estiu i que el Govern de la Generalitat hi donarà suport en considerar-lo bàsic per a la necessària desconnexió dels infants després de setmanes de confinament, la Fundació Pere Tarrés ha enllestit aquests dies l’adaptació de les seves activitats de lleure i les seves cases de colònies i albergs a les noves normatives. També després de les declaracions dels responsables de pediatria de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona la setmana passada on asseguraven que el contagi de Covid-19 era molt baix en infants i adolescents. L’objectiu és assegurar un estiu de diversió, socialització i benestar emocional on els infants, tot i el context diferent d’aquest any, puguin gaudir tant com sempre de les activitats de lleure.

La Direcció General de Joventut i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya han decretat diversos protocols de prevenció contra el Covid-19 en l’elaboració dels quals la Fundació Pere Tarrés hi ha participat destacadament i de manera molt implicada. Ara, els responsables de les 19 cases de colònies i albergs de l’entitat estan adequant els espais per a poder-los adaptar a la normativa i planificant les accions que caldrà realitzar en les diferents activitats, en els espais de menjador o durant els trasllats.

Pel que fa als espais, algunes de les mesures que s’aplicaran són, per exemple, la ventilació periòdica, la neteja i higienització dels espais un cop utilitzats, la col·locació de diversos punts de rentat de mans amb sabó o paper secant d’un sol ús o la senyalització i la instal·lació de cartells informatius en totes les instal·lacions per recordar en tot moment les mesures a seguir.

En les diferents activitats de lleure que es realitzin en casals i colònies s’han establert els procediments necessaris per prendre la temperatura i realitzar la comprovació de símptomes cada dia als infants i monitors/es; dividir els infants, adolescents i joves en grups petits de convivència amb autonomia dins de la colònia d’un màxim de 10 persones; vetllar perquè no es comparteixin objectes i els guardin en espais individuals; minimitzar creuaments entre persones de diferents grups a les instal·lacions; fomentar el rentat sistemàtic de mans després de cada activitat; establir horaris d’entrada i sortida per evitar coincidir totes les famílies a la mateixa hora; i treballar sempre amb mascareta i guants quan s’estigui a una distància de menys de dos metres dels infants; entre d’altres. Els monitors i monitores dels diferents casals i colònies disposaran de tots els equips de protecció necessaris i la formació adient, i de fet, de manera paral·lela a la posada en marxa de totes aquestes mesures, hauran de passar una formació obligatòria de prevenció de riscos.

En els espais de menjador, tant en casals com colònies, està previst organitzar torns per mantenir la distancia de seguretat i els infants hauran de seure ocupant el 50% de les taules segons les directrius establertes pel Departament de Salut. El menjar se servirà emplatat per a cada persona i no es faran servir safates comunes. Tampoc es podran fer servir estris compartits com setrilleres o salers. Quan acabi cada torn de menja es desinfectaran els espais. Pel que fa al personal de cuina, manipularà els plats i menjar amb mascareta i guants.

Pel que fa als trasllats durant les diferents activitats de lleure, si es fan servir autocars o furgonetes caldrà ocupar-los com a màxim a un 50% de la seva capacitat i els nens i nenes s’asseuran en seients alterns en forma de ziga-zaga. Tots els ocupants del vehicle hauran de portar mascareta.

A més d’aquestes adaptacions, en el cas de les colònies s’aplicaran algunes mesures específiques com la distància entre les lliteres, la desinfecció de dutxes i lavabos, la ventilació de sacs de dormir, la disposició d’una habitació reservada com a infermeria i l’organització de torns per espais d’ús compartit com piscines, poliesportius, per evitar aglomeracions, segons l’aforament establert.

En el cas de les acampades, caldrà prioritzar l’ús de tendes de campanya grans o altres instal·lacions d’acampada que permetin una fàcil ventilació i garantint sempre la distància mínima de separació física.

Apart d’aquest document d’àmbit més general, la Fundació també ha elaborat un protocol molt més detallat per a les instal·lacions com cases de colònies i albergs, que inclou aspectes com ara com s’han d’aparcar els vehicles, com cal organitzar l’entrada i sortida dels grups d’infants, com caldrà realitzar els cobraments, quins seran els protocols de cuina o neteja o quines mesures de protecció i higiene cal aplicar en els espais comuns, habitacions, lavabos o espais exteriors.

La Fundació Pere Tarrés destinarà més de 80.000 euros a la compra de materials sanitaris i farà arribar materials de protecció a prop de 150 centres d’esplai i centres socioeducatius de la xarxa de centres adherits a l’entitat. Tot, per tal de poder viure, un cop més, un estiu inoblidable i que serà més necessari que mai per als infants.

La Fundació Pere Tarrés ha creat un espai al seu web on ha penjat tot els protocols i mesures que ha aplicat a les seves activitats i instal·lacions:

https://www.peretarres.org/la-fundacio/portal-transparencia/covid-19

La Fundació Pere Tarrés és l’entitat no lucrativa d’educació en el lleure més gran de Catalunya. La Fundació i els 200 centres d’esplai federats del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) estan convençuts que les activitats d’educació en el lleure són clau en el desenvolupament dels infants, adolescents i joves, i per això consideren que les activitats de lleure són aquest any, després de setmanes de confinament i emergència sanitària, més importants que mai. Precisament per això una de les prioritats d’aquest estiu serà assegurar l’equitat social perquè cap infant es quedi sense participar en les activitats de lleure. L’any passat, la Fundació va becar 4.171 infants perquè poguessin gaudir d’activitats d’estiu i enguany esperem que la demanda sigui encara més alta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.