Salta al contenuto principale

Find out more

Dos mesos de confinament ha volgut dir dos mesos sense col·lectes a les parròquies. Només alguns temples han pogut obrir unes hores per oferir un espai de pregària i de silenci en aquest temps de pandèmia, però els fidels no han pogut participar en les celebracions.

Des del servei a Institucions Religioses del Banc Sabadell, a través del contacte amb els seus clients, han constat com han baixat o desaparegut els ingressos per col·lectes durant aquestes setmanes. El confinament ha generat un problema econòmic a les parròquies, que són una de les bases de la xarxa solidària i social de l’Església.

L’entrada en l’anomenada Fase 1 permet recuperar el culte públic progressivament i amb l’aforament reduït. Cal adaptar-se a noves condicions de seguretat sanitària, on la preocupació principal serà mantenir les distàncies entre persones i modificar tot allò que asseguri la màxima higiene. També caldrà preveure com es reemprenen de manera segura les col·lectes.

En aquest aspecte hi contribuirà tot allò que sigui implantar els pagaments telemàtics. Per això, des de Institucions Religioses del Banc Sabadell expliquen que el sistema “Done” i en especial la guardiola solidària és un instrument que pot ajudar a les parròquies a adaptar-se a aquesta nova situació.

La guardiola digital és un petit dispositiu que es pot utilitzar en esdeveniments de carrer o per fer la col·lecta dins dels temples. És com una guardiola tradicional però els diners es recullen a través de la targeta de crèdit i sense contacte físic. Sense necessitat d’introduir el número secret. Un sistema que podia resultar massa innovador per alguns col·lectius. Però amb el temps i després d’aquesta crisis també s’ha vist com tothom s’ha acostumat cada vegada més a fer els pagaments amb contactless, i a renunciar als diners en efectiu.

La guardiola digital combina el tradicional gest de fer una aportació en les esglésies o durant el culte, amb la seguretat i la facilitat dels sistemes digitals, en especial del pagament per targeta sense contacte físic.

El sistema “Done” fa més d’un any que està implantat pel Banc Sabadell i les dades econòmiques de recaptació demostren la seves solvència. Les parròquies que l’utilitzen han comprovat com augmenta la mitjana dels donatius realitzat.

La mitjana dels imports que ha recollit el sistema Done, a nivell general, ha passat dels 9,18€ per donatiu registrats durant el mes d’octubre del 2019, a 12,58€ durant aquest d’abril. Un import molt superior a la mitjana per persona de la col·lecta tradicional. Alhora, la necessitat de recollir els donatius de forma segura ha donat un impuls a les sol·licituds d’implantació del sistema de donatius Done. Els 75 punts que hi havia a Catalunya el mes d’abril, ara s’ estan incrementant diàriament.

“Done” inclou també dos altres formats de col·lecta per instal·lar de manera fixa en els temples: els d’atrils solidaris i de lampadaris. Aquests dos dispositius fixes també permeten l’ingrés en efectiu i estan en funcionament totes les hores que estan oberts els temples. Durant aquestes setmanes les esglésies que han obert han pogut tenir-los en funcionament i recollir els donatius dels fidels.

El context actual fa preveure a Institucions Religioses del Banc Sabadell que és ara és més factible instal·lar aquest tipus de serveis a les parròquies. També amb l’expectativa que, després d’unes setmanes sense donatius a les misses, els fidels multiplicaran la seva generositat. Les dades mitjanes de recaptació del sistema Done confirmen que les persones seran generoses amb les parròquies i més corresponsables davant d’aquesta situació adversa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.