Salta al contenuto principale

Find out more

(Càritas Diocesana de Barcelona) La crisi sanitària tindrà una repercussió negativa en el mercat laboral, tal com es comença a albirar a partir de les primeres dades disponibles. Així ho constata Càritas Diocesana de Barcelona amb motiu de l’1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors. La dada de l’atur registrat del mes de març mostra un augment del 5,4% a Catalunya, la pitjor des del 2013. A més, cal tenir en compte que les 694.000 persones que es troben amb un ERTO representen el 20% dels ocupats a Catalunya, i no consten en la xifra d’aturats.

Malgrat l’escenari advers i durant el primer mes des de l’inici de l’estat d’alarma, Càritas Barcelona ha vehiculat 30 contractacions entre empreses i persones sense feina. Un 53% d’aquestes insercions s’han produït en el sector sanitari i social, i la resta en el sector serveis. Aquest acompanyament s’ha dut a terme des de Feina amb Cor, un projecte iniciat el desembre de 2013 per Càritas Diocesana de Barcelona, i que va crear-se precisament per mitigar els efectes de la crisi econòmica de 2008 en el mercat de treball. A Feina amb Cor, la persona disposa d’un assessor que el guia durant aproximadament sis mesos, participa en accions grupals en les quals adquireix i potencia les competències, realitza simulacres d’entrevistes i assisteix a diferents sessions on cerca feina de manera activa, constant i autònoma. Tot i les limitacions decretades per l’estat d’alarma, aquests acompanyaments s’han continuat fent de forma online, amb una mitjana de 220 accions setmanals, entre les quals hi ha entrevistes, assessoraments o píndoles de motivació. Càritas Diocesana de Barcelona es mostra confiada a poder continuar donant esperança a persones que busquen feina, ja que encara hi ha 18 ofertes laborals per les que s’estan buscant possibles candidats.

Dessirée Garcia, responsable del programa de Formació i Inserció Laboral de Càritas Diocesana de Barcelona ha afirmat que Càritas continua acompanyant persones, amb l’objectiu que siguin elles les que puguin trobar oportunitats dins el mercat laboral, fins i tot en un escenari de major dificultat. “És el moment de brindar oportunitats a les persones que més ho necessiten i que estan disposades a treballar, tant per vocació com per necessitat”, ha afirmat Garcia.

Mesures urgents per mitigar els efectes de la crisi social

Càritas, conjuntament amb la plataforma Església pel Treball Decent, ha volgut recordar que les persones que més pateixen els efectes d’aquesta crisi són les que es troben en situació administrativa irregular, i que ja abans de la COVID-19 es veien obligades a treballar sense contracte o per hores. “Aquestes persones s’han quedat sense cap tipus d’ingrés d’un dia per l’altra, i ara ja no disposen d’estalvis”, explica Garcia.

En aquest sentit, Càritas celebra l’aprovació del reglament de la Renda Garantida de Ciutadania, i que pugui ser compatible amb les feines intermitents. Tot i això, encara deixarà fora col·lectius que són invisibles per l’administració, i per això Càritas fa una crida explícita a la col·laboració i al compromís de les diferents administracions públiques. En concret, Càritas demana a la Generalitat de Catalunya que, en cas que el Govern de l’Estat aprovi un ingrés mínim vital, la Generalitat de Catalunya complementi l’import que vingui de l’Estat fins a assolir l’import de la RGC, i que l’ampliï als col·lectius que fins ara s’han quedat exclosos, com les persones en situació administrativa irregular.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.