(Solidaritat Sant Joan de Déu) Coincidint amb la Diada de Sant Jordi, Solidaritat Sant Joan de Déu ha fet públic el veredicte del 17è Premi Pilarín Bayés. Aquesta edició confinada és molt especial perquè per primera vegada incorpora la veu i la mirada dels nens i nenes en el jurat del premi literari.
El Premi Pilarín Bayés de contes escrits per nens i nenes està adreçat a escolars d’educació primària de Catalunya i el convoca Editorial Mediterrània i Obra Social Sant Joan de Déu.
Enguany el tema proposat per escriure els contes ha estat “La diversitat' i hi han participat més de 6.900 nens i nenes de 150 escoles de tot Catalunya, amb un total de 987 contes, dels quals 404 han estat escrits de manera individual i la resta de manera col·laborativa entre l’alumnat. La participació ha estat molt elevada si tenim en compte que, respecte a l'anterior edició, s’ha incrementat en gairebé 300 contes més.
Per províncies, del total dels contes rebuts, 702 han estat creats en escoles de poblacions de la província de Barcelona, 104 de la província de Tarragona, 65 de la província de Girona, i 116 de la província de Lleida.
Novetat en el jurat
L’Obra Social SJD i l’Editorial Mediterrània han volgut posar en valor la veu i l’opinió dels nens i nenes. Ells són els protagonistes del Premi i han de ser part activa a l’hora de decidir quin són els relats guanyadors. Per tant es va obrir un procés de selecció en el qual els nens i nenes interessats de cicle superior ens havien d’explicar perquè volien ser jurat del premi. Tots van coincidir en el seu gust per la lectura com a eina fonamental per fer volar la imaginació i viure noves experiències. El fet que aquesta hagi estat una edició marcada pel confinament actual els ha ajudat molt a passar l’estona i poder concentrar-se en una tasca que han gaudit.
Aquests són els nous membres del jurat del Premi Pilarín, un canvi en aquests premis que aporta un valor i una mirada ben diferent. La Paula de l’escola Immaculada de Vilassar de Dalt, el Martí de l’escola Joan XXIII d’Hostalets de Balenyà i la Clàudia de l’escola Collserola de Sant Cugat.
Temàtica
Cada any es proposa un tema al voltant del qual han de girar tots els contes dels nens i nenes. Aquest any el tema proposat ha estat ‘La diversitat’. Com entitat social que treballa, també, amb infants i joves creiem que és un tema molt inspirador, lliure, i prou ampli per posar en valor com les diferències, siguin del tipus que siguin, ens enriqueixen i construeixen una societat millor si aprenem a respectar-nos els uns als altres. Quins reptes planteja la convivència de la diversitat? Com ens enriqueix? És el mateix ser diferents que ser diversos? Algunes d’aquestes qüestions es veuen representades en tots els contes participants.
El veredicte
El veredicte s’ha fet públic al programa Info K de TV3 que un any més, col·labora amb el Premi, i es troba publicat al web wwww.premipilarinbayes.org. Els guanyadors i guanyadores d’enguany són:
Cicle inicial
El sol i la lluna, amb el pseudònim els Mags, de l'escola Arrels Esperança de Badalona.
La diversitat del món de les cèl·lules, amb el pseudònim els Ossos Panda, de l'escola Bergantí del Masnou.
No som iguals, amb el pseudònim Llaminadures, de l'escola Dominiques de Vallirana.
L'illa dels cangurs, amb el pseudònim Velociraptors, de l'escola Sant Josep de Terrassa.
Les xarxes socials no existeixen per a tots, amb el pseudònim l'equip AntiFacebook, del col·legi Claret de Sabadell
Cicle mitjà:
La riquesa està en les diferències, amb el pseudònim Els defensors de la diversitat, de l'escola Sagrat Cor de Terrassa.
Artista de colors, amb el pseudònim Delta de l'Ebre, de l'escola Josep Orriols de Moià.
A la Laia li agrada el futbol, amb el pseudònim Sense veu, de l'escola Santa Teresa-Ganduxer de Barcelona.
Els amics i els dilluns, amb el pseudònim Tatakis, de l'escola Joan Ardèvol de Cambrils. Un conte no contat, amb el pseudònim Tatisrevid, de l'escola La Ràpita de la Ràpita
Cicle superior:
Sóc capaç!, amb el pseudònim Spike, de l'escola Pia de Balaguer.
Baasima, el somriure etern, amb el pseudònim Creador de Somnis, de l'escola Sagrada Família de Tortosa.
Som diferents, som iguals, amb el pseudònim Papallona Blanca, del col·legi Sant Guzmán de Tarragona.
El joc de la X, amb el pseudònim el Mag Lila, del col·legi Maria Rosa Molas de Reus.
L’últim divendres del mes, amb el pseudònim La colla pessigolla, de l'escola La Bòbila de Cambrils.
Educació especial:
En Mamadou i la gran cistella, amb el pseudònim Mams, de l'escola Jaume Huguet de Girona.
El gegant Tíbar, amb el pseudònim la Poció Màgica, de l'escola Arrels de Solsona.
El petit peix, amb el pseudònim les Estrelles, de l'escola Montserratina de Viladecans.
Radaria i els seus súper poders, amb el pseudònim el Club del llibre, de l'escola Delta Espiga de Vilafranca del Penedès.
El cavall de les flors, amb el pseudònim Les flors del Prat , de l'escola Solcunit de Cunit