(CR) Les entitats d’acció social, com tota la societat, també es veuen afectades pel coronavirus. En una situació que canvia ràpidament, són moltes les ONG que estan adaptant el seu funcionament per garantir una atenció social bàsica i a la vegada complir les mesures preventives dictades pel departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per minimitzar el risc de contagi. L’emergència sanitària s’afegeix a l’emergència social que viuen moltes persones i famílies arreu del territori.
Acollida, atenció i acompanyament són els pilars d’intervenció de les entitats socials d’església. La reestructuració temporal suposa en la majoria de casos mantenir l’atenció bàsica i d’urgència, suspendre l’acollida – que suposa major proximitat social – i utilitzar la via telefònica per als acompanyaments personals i familiars per part dels tècnics. Aquesta adaptació varia molt en funció de les activitats que es desenvolupen. Les activitats amb nadons, infants i joves s’han suspès durant quinze dies. Les atencions que generen més dificultat son les relacionades amb l’alimentació, ja sigui en punts de distribució d’aliments secs o de menjar cuinat.
Des de Càritas Diocesana de Barcelona assenyalen que si bé la majoria de projectes tancaran presencialment, asseguraran “un mínim d’atenció posant la mirada en els col·lectius més vulnerables i es garantirà una presència mínima de persones al despatx de cada zona pastoral, on s’atendran les trucades i les situacions d’urgència”. Els espais de Càritas dedicats a la gent gran, grup molt vulnerable al virus, es tancaran però animen a tot el voluntariat a mantenir contacte telefònic amb les persones grans que acompanyen, per tal de fer-los saber que no estan soles.
Els projectes d’infants, adolescents i joves com reforços educatius, espais familiars i materns, Centres Oberts d’adolescents i joves, formació i inserció sociolaboral, entre d’altres suspenen la seva activitat presencial, com a mínim, durant quinze dies. Pel que fa al menjar, des de l’entitat indiquen que “en tots aquells que sigui possible, s’oferirà a les persones assistents menjar per endur”. Insten a la resta de projectes parroquials o arxiprestals a fer el mateix.
L’entitat diocesana ha format una comissió de seguiment exhaustiu i diari de l’impacte del virus, per seguir en tot moment les recomanacions que es fan des de les administracions en matèria sanitària. Des de Càritas, s’ha agraït a professionals i voluntaris l’esforç que s’està fent per mantenir la calma i ajudar a trobar vies per, malgrat la situació, seguir al costat de les persones ateses, que en aquest context són doblement vulnerables. “No hem d’oblidar que el deure de l’Església, i per tant de Càritas, és no abandonar a les persones més vulnerables i fràgils en situació de risc”, han explicat des de l’entitat.
Aquesta adaptació a l’emergència sanitària és molt semblant arreu del territori. A Lleida, Arrels Sant Ignasi indiquen que han reduït alguns dels serveis i els menys urgents s’han tancat. S’ha demanat al voluntariat que no assisteixi a les activitats i serà el personal tècnic qui s’encarregui que els serveis es duguin a terme. En alguns casos es faran serveis més allargats en el temps per evitar la coincidència de persones, com és el cas del servei de bugaderia i dutxes per a persones en situació de sensellarisme. Oscar Costa, responsable de comunicació d’Arrels Sant Ignasi, indica que també hi haurà canvis al servei de banc d’aliments, la Botigueta, on se substitueix un servei de lliure elecció d’aliments per l’entrega de lots tancats. D’aquesta manera asseguren el servei però minimitzant el risc per a la salut pública. Un espai delicat on s’extremaran les mesures és el servei de reducció de danys per a persones amb drogodependències. En aquests casos, seguint els protocols sanitaris, els serveis es mantindran oberts pel moment però augmentant les proteccions físiques com mascaretes amb filtres.
Els efectes sobre la població en risc d’exclusió social no depenen només de les entitats socials. Moltes d’elles, especialment les famílies amb infants o persones dependents, compten amb diversos suports que es veuran afectats. Xavi Loza, director de la Fundació La Vinya a l’Hospitalet de Llobregat assenyala que “molts dels infants que atenem tenen beques de menjador. Si tanquen els menjadors és un impacte molt gran per les famílies”. Una qüestió que el conseller Buch no ha sabut respondre a la roda de premsa que ha ofert aquest divendres.