Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Eloi Aran/CR) Diuen els estudiosos de la Bíblia que el fet que va propiciar la persecució de Jesús de Natzaret per part de l’establishment de l’època va ser l’acte profètic de l’expulsió dels mercaders del temple, un dels pocs fets testimoniats pels quatre evangelistes. Lluny ja d’aquell fet històric, pot sobtar que el Col·legi Lestonnac de Barcelona hagi adequat temporalment part de la seva església com a mercat solidari nadalenc, però aquest fet pren sentit dins del pla pastoral del centre, que promou l’ús de l’espai sacre en diàleg amb el projecte d’educació de la interioritat dels alumnes així com el projecte d’educació per al desenvolupament vers una identitat cosmopolita global.

Aprenentatge solidari

La gènesi de l’adaptació temporal de l’església escolar parteix de la necessitat de donar resposta a la proposta innovadora de canvi de paradigma de la tradicional recollida d’aliments que va fer arribar Càritas Diocesana als responsables de pastoral de l’escola, que forma part de les "Escoles amb cor" reconegudes per la mateixa institució. El model de l’acostumada recollida d’aliments es basa en ajudes en espècie, però això no ajuda a que les famílies puguin escollir què mengen, afavoreix la pèrdua d’autonomia personal, es perd la oportunitat de dur una vida socialment integrada, així com la possibilitat d’ingerir productes frescos o educar als usuaris en els seus criteris d’alimentació. Arran d’aquesta situació, Càritas Diocesana va proposar al Col·legi Lestonnac de Barcelona la creació d’un mercat virtual, que ha rebut el nom de "Lestobravo", on els alumnes, després de fer la seva pròpia "llista de compra", passen pel mercat i compren simbòlicament els productes escollits a un euro la unitat. L’import metàl·lic de la compra virtual es transforma en una tarja de compra real de Càritas Diocesana per a famílies en situació de vulnerabilitat en conveni amb diferents supermercats, de la qual es fa un seguiment per propiciar l’educació alimentaria esmentada.

Retaules mòbils

La campanya ha estat organitzada i dissenyada pels alumnes de primer curs de l’ESO del centre, els quals han promogut l’activitat del mercat solidari a tots els nivells educatius, han projectat l’espai del mercat dins de l’església de l’escola, i han fet de caixers i gestors comercials durant l’horari d’obertura del mateix. Per tal de crear l’ambientació del supermercat solidari, s’han resituat els vuit retaules mòbils en el tram de creueria proper a l’accés de l’església. Aquests retaules, que en la part davantera contenen la iconografia pròpia de la titularitat de l’escola, en la seva part posterior actuen com espai lliure que ha estat dissenyat a mode de paradeta de supermercat amb una cartelleria i disposició dels productes corresponents dissenyats pels mateixos alumnes.

Amb aquesta actuació, l’equip de pastoral del Col·legi Lestonnac de Barcelona ha volgut fer properes, per una banda, l’espai de l’església a la comunitat educativa i, per l’altra, l’acció solidària als pares i mares que en aquestes dates van a veure les actuacions nadalenques dels seus fills que s’esdevenen en el temple escolar, que va ser reformat recentment i va ser nominat pels premis FAD d’Arquitectura de l’any passat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.