Salta al contenuto principale

(Arquebisbat de Tarragona) El prevere de l’arxidiòcesi de Burgos, Eloy Bueno de la Fuente, doctor en missionologia i catedràtic de la Facultat de Teologia de Burgos, ha impartit, aquest dijous dia 17 d’octubre, la lliçó inaugural del nou curs acadèmic 2019-2020 de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós sobre el tema "La missió universal en el dinamisme de l’Església local: un paradigma per a l’activitat pastoral" amb motiu del Mes Missioner Extraordinari.

Com cada any, l’acte es va iniciar amb la celebració de l’eucaristia a la capella major del Seminari de Tarragona presidida per primera vegada per l'arquebisbe Joan Planellas. Seguidament, a la sala Santa Tecla del centre tarraconense el seminari es va procedir, en primer lloc, a la lectura de la memòria del curs 2018-2019, a càrrec del director de l’Institut, Joan Miquel Bravo.

Eloy Bueno va iniciar la lliçó inaugural fent referència al sentit i a la importància per a les diòcesis d’aquest Mes Missioner Extraordinari convocat pel papa Francesc. "La celebració d’aquest Mes Extraordinari pot oferir perspectives per enriquir el sentit i l’horitzó de l’església local […] potenciant un alè que no només forma part de la seva identitat sinó que està a l’alçada de l’actual sensibilitat històrica: una autèntica i genuïna comprensió de la missió universal i de la missió ad gentes". El prevere burgalès va expressar que "Benet XV, amb la promulgació de la carta apostòlica Maximum Illud, un any després de finalitzar la I Guerra Mundial, es pretenia una purificació evangèlica de l’acció missionera, un començar de nou, anant a les fonts més genuïnes de l’experiència cristiana. Va preparar l’Església per afrontar l’evangelització del món en un context post-colonial i post-modern".

També va ressaltar la importància i la insistència del primer anunci, de l’anunci explícit de Jesús mort i ressuscitat, com a criteri fonamental per a renovar la vida eclesial i superar la tendència que condueix al manteniment o a la rutina. A més, va fer èmfasi en dos moments claus per purificar i dinamitzar l’activitat missionera: la Pasqua i Pentecosta. "La Pasqua roman sempre com estímul i contingut del Kerygma: és el centre de l’anunci cristià, el dinamisme de l’evangelització, és la font de la missió cristiana i el perfum que han d’irradiar tots els missioners. I Pentecosta, la presentació en públic de l’Església davant la pluralitat de pobles, tribus i nacions, és el punt de partida i horitzó de la missió eclesial".

Bueno, tot insistint que la missió antecedeix l’Església, va apuntar alguns aspectes fonamentals que han de ser tinguts en compte perquè les esglésies locals recuperin el seu dinamisme missioner. "Cada església hauria de recuperar la seva memòria i actualitzar el relat inicial, l’esdeveniment fundacional, per aportar frescor a la reflexió sobre la seva identitat; cal potenciar el sentit comunitari i viure la presència missionera en el territori; com també incloure l’acció missionera en qualsevol plantejament pastoral o acció eclesial: recuperar la senzillesa del testimoni, del diàleg, de la paraula i de la invitació…".

Seguidament, el Albert Viciano, en representació de la Facultat de Teologia de Catalunya, de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, i del seu rector, Armand Puig, va desitjar un bon curs acadèmic i es va mostrar satisfet perquè l’Institut "està en bones mans", les de l’arquebisbe Joan Planellas, qui ha estat degà de la Facultat de Teologia, entre d’altres càrrecs, i té una llarga trajectòria i experiència en aquest àmbit acadèmic.

Arquebisbe: "L’INSAF és la primera casa de formació de la nostra arxidiòcesi"

L’acte el va cloure Planellas, amb el seu parlament d’inauguració del curs. "El nivell majoritari de la societat i els interrogants que planteja la vida en el món modern fan més necessari, cada dia, posseir un pensament sòlid i clarificat de la fe. […] L’Institut Sant Fructuós s’ha marcat aquests objectius; però no queda clos en l’àmbit dels creients, està obert sense discriminació a altres persones que, contemplant des de fora la comunitat cristiana, s’interessen per la fe que professa l’Església catòlica. […] En els moments actuals, el nostre Institut esdevé la primera casa de formació de la nostra arxidiòcesi", va dir, afegint que un centre acadèmic d’aquesta índole "ha de promoure homes i dones savis d’evangeli, de la Paraula de Déu, d’amor i del bon sentit de les coses".

L’acte va comptar amb l’assistència del vicari general de l’arxidiòcesi, Joaquim Fortuny; de la secretària general i cancellera de l’arxidiòcesi, Rosalia Gras; de la delegada diocesana de Missions, Ana González, a més d’altres delegats diocesans, professors i alumnes de l’Institut. En representació de l’Ajuntament de Tarragona va assistir-hi la consellera M. Elisa Vedrina.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.