Salta al contenuto principale

(Claret) L’Editorial Claret va presentar ahir a la Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret «Laudato si´» i grans ciutats. En Marcel·lí López, director editorial de l’Editorial Claret, va donat el tret de sortida a l’acte en el qual van intervenir Joan O. Grimalt, doctor en Ciències Químiques per la UAB i professor d’investigació del CSIC; i Martínez Sistach, cardenal, coordinador del llibre i president de la Fundació “Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats”.

Per la seva banda, López, va contextualitzar breument que el llibre recollia les ponències que es van fer durant un Congrés celebrat a Rio de Janeiro l’any 2017, organitzat per la “Fundació Antoni Gaudí per les Grans Ciutats”. Va explicar que aquestes ponències abordaven una problemàtica mundial des del punt de vista científic, administratiu i ètic, enfocat a l’ecologia i al creixement constant de les grans ciutats i la problemàtica que això comporta.

Va seguir el seu torn Martínez Sistach, qui va afirmar que el tema del llibre era un tema molt d’actualitat. Un tema de present i de futur, ja que tocava dues qüestions vitals: l’ecologia i la realitat creixent de les grans ciutats. Va subratllar que la problemàtica ecològica era cabdal per la nostra supervivència i per les generacions venideres.

Va explicar que l’encíclica del Papa, Laudato Si, tocava tota la problemàtica ecològica i es feia ressò de la nefasta situació que es dóna en moltes ciutats. “Assenyala el creixement desmesurat i desordenat de moltes ciutats convertides en insolubles per viure-hi, no només a causa de la contaminació de les emissions tòxiques, sinó també pel caos urbà, problemes de transport i contaminació visual i acústica” va dir.

Va afegir que el llibre, «Laudato si´» i grans ciutats, tocava tres temes que incidien en la vida dels ciutadans de les urbs: l’aigua potable, la qualitat de l’aire i l’augment constant dels residus. Seguidament va destacar que el llibre afrontava la problemàtica amb un doble objectiu. Per una banda, sensibilitzar-nos de la gravetat present i futura d’aquesta problemàtica ecològica, coneixent-ne el seu contingut científico-tècnic i administratiu amb una finalitat pràctica: contribuir mitjançant aquestes reflexions i debats per a aplicar solucions a la greu situació del canvi climàtic. ‘El segon objectiu del llibre és ètic’ va dir , ‘per tal que la humanitat prengui consciència de la nostra responsabilitat moral’.

Va concloure amb unes paraules de l’encíclica Laudato Si del papa Francesc que deien: “La cultura ecològica hauria de ser una mirada distinta, un pensament, una política, un programa educatiu, un estil de vida i una espiritualitat que confirmin una resistència davant l’avenç del paradigma tecnològic.”

Grimalt, doctor en Ciències Químiques, va aportar una visió dels aspectes més característics de les grans ciutats des d’una perspectiva més tècnica i va acompanyar la seva intervenció amb gràfics que il·lustraven la gravetat de la situació present i de futur del nostre planeta.

Va afirmar que el problema dels efectes de la contaminació a les ciutats i l’impacte d’elles a l’entorn demanava estudis científics rigorosos. Uns estudis que eren condició necessària però no suficient. Va concloure dient que l’encíclica de Laudato si era un pas endavant que resultava molt útil per avançar en la solució de la problemàtica.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.