Salta al contenuto principale

(Jesuïtes) El sector social de la Companyia de Jesús acaba de publicar un document de reflexions i propostes davant les diferents cites electorals de 2019.

És des de l'experiència concreta i directa de les més de 20 organitzacions que formen el sector social que s'han seleccionat els temes que s'aborden. "Parlem dels temes que fem servir en el nostre compromís quotidià. Des d'aquí ens sentim animats a compartir les nostres reflexions i propostes per tal de contribuir al debat públic i a la reflexió compartida amb altres".

Esforçar-se per exercir el dret a un vot informat

El document analitza i fa propostes concretes sobre la crisi mediambiental, el compromís amb la solidaritat internacional, una societat diversa i inclusiva, la protecció a la infància i adolescència, la igualtat entre homes i dones, i un model fiscal sostenible i suficient.

Convida, aquesta reflexió, a estar atents a tendències que van marcant la vida política, com el desencís amb el projecte europeu, que serveix de justificació per la manca de solidaritat; la desigualtat econòmica com a forma d'injustícia arrelada a la nostra societats; el desencant amb la democràcia formal, que al posar-se en qüestió evidència la fragilitat d'altres alternatives; i el repte de les xarxes socials i els fluxos massius d'informació, que alimenten el prejudici i la polarització. Qüestions totes elles que obliguen a esforçar-se per exercir el dret a un vot informat.

Crisi mediambiental i cooperació internacional

Pel que fa a les propostes per abordar els reptes socials, el sector social de la Companyia de Jesús apunta mesures concretes per revertir el canvi climàtic, que es refereixen a les fonts d'energia, la reducció d'emissions, els mitjans de transport, o els models d'agricultura.

I en relació a la solidaritat internacional, el document fa una crida a complir amb els compromisos recollits en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i lamenta la retallada d'un 70% en l'última dècada del pressupost espanyol en política de cooperació internacional, la qual "afecta severament a les condicions de vida de milers de persones i dificulta les seves possibilitats d'accés a una vida digna".

Una societat diversa i inclusiva, on totes les persones puguem viure amb la mateixa llibertat i dignitat

"Necessitem prendre'ns molt seriosament la gestió de la diversitat com una gran oportunitat", assegura el text, en l'apartat dedicat a l'acollida de persones migrants i refugiades. L'acollida d'aquestes persones i la promoció d'una cultura de l'hospitalitat està entre les prioritats de treball del sector social de la Companyia de Jesús. A partir d'aquesta experiència, recull com a propostes la necessitat d'invertir en integració social i en reducció de la desigualtat, així com protegir la vida de les persones i salvaguardar els seus drets, mantenint les operacions de rescat a la Mediterrània i abandonant pràctiques de devolucions sumàries a la frontera sud.

Especial atenció mereix la protecció de la infància i l'adolescència, ja que "les polítiques espanyoles d'acollida a menors poden vulnerar perillosament els drets de la infància". Per això es reclamen de manera urgent mesures "per garantir tots els drets dels menors, sigui quina sigui la seva nacionalitat".

El document aborda també la igualtat entre dones i homes, assenyalant les desigualtats que travessen el nostre dia a dia i que tenen múltiples expressions, com la bretxa salarial o l'expressió més greu d'aquesta discriminació que és la violència i l'assassinat. Cal donar compliment a Espanya al Conveni del Consell d'Europa contra la violència de gènere, disminuir la bretxa salarial i revisar el currículum educatiu des d'una perspectiva coeducativa i d'igualtat de gènere.

Pel que fa al model fiscal, el sector social aposta per un model més sostenible que enforteixi la capacitat redistributiva, permetent revertir les retallades i millorar les polítiques públiques. Això implica, entre altres mesures, lluitar contra el frau i l'elusió fiscal o revisar el sistema de beneficis fiscals.

El sector social està format per més de 20 entitats, amb més de 50 seus distribuïdes per tot el territori espanyol. Sosté la seva missió un equip format per 2.500 persones, de les quals més del 80% són voluntàries, entre les quals es troben un grup de jesuïtes. Les persones i famílies que es beneficien de la seva acció superen àmpliament el milió, localitzades a Espanya i en altres continents. A Catalunya, les organitzacions que formen part del sector social són Arrels Sant Ignasi, a Lleida; al Centre Sant Jaume i la Fundació La Salut Alta, a Badalona; Cristianisme i Justícia, Migra Studium i Entrecultures, a Barcelona; i la Fundació La Vinya a l'Hospitalet de Llobregat.

Es pot descarregar el document en aquest enllaç: Retos sociales. Elecciones 2019

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.