Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Alba Sabaté –CR) Mirar el món amb els ulls de Panikkar. Aquesta va ser la proposta d'Ignasi Moreta, comissari de l’Any Panikkar, durant la cerimònia de cloenda dels actes de l’efemèride que va tenir lloc aquest dimarts al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya, entre versos musicats del pensador, a la veu de la intèrpret Lídia Pujol.

L’acte va comptar amb la presència i les intervencions del president Quim Torra i de la consellera de cultura, Mariàngela Vilallonga, el nebot del filòsof, Àlex Pèlach Panikkar, la Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, Lola López, i el mateix comissari Moreta. El va conduir Míriam Díez Bosch, directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura i Vicedegana de Recerca i Relacions Internacionals de la Facultat de Comunicació Blanquerna-URL.

Durant els dotze mesos que han commemorat el centenari del naixement de Raimon Panikkar, l’objectiu ha estat, segons Moreta, projectar l’obra del pensador i debatre-la. I així, el pensament del filòsof ha pres forma en jornades acadèmiques, concerts, exposicions, debats, cursos i recessos des del febrer del 2018 fins ara. Tot plegat, va afirmar el comissari, ha estat també una invitació a “superar el Panikkar predicador i endinsar-nos en el Panikkar autor”.

Un autor que, tal com va subratllar Mariàngela Vilallonga, “defensa uns valors que han de ser imperants en la nostra societat: l’entesa, el diàleg intercultural i el diàleg interreligiós”. Per a Panikkar, segons va recordar la consellera de cultura, tot és en tot i tots som interdependents. Per això, el president de la Generalitat, Quim Torra, va posar també sobre la taula una de les claus del pensament de l’autor, l’escolta activa a l’altre, el fet d’obrir la porta a que l’altre ens convenci.

Torra, a més, va voler posar en relleu la similitud de Panikkar amb Ramon Llull, amb les seves vides contemplatives i actives alhora i la seva preocupació pel diàleg i per la pau. Així ho va destacar també Àlex Pèlach Panikkar, qui va glossar el seu tiet i va subratllar que “tot el que tenia de profund i transcendent ho tenia d’alegre i vital”.

Durant la cloenda, la comissionada Lola López va valorar molt satisfactòriament el desenvolupament de l’any, i va explicar que han estat uns mesos de debatre, posar en qüestió, provocar i incomodar amb les reflexions del filòsof, perquè, segons ella, “les idees que fan moure el món són les que el qüestionen”. La comissionada també va valorar Panikkar com a referent de les polítiques interculturals del consistori de la capital catalana.

“S’acaba l’any Panikkar però no es tanca res”, va advertir el comissari Moreta. De fet, ell mateix va convidar els assistents i la societat en general a llegir la vida, les cultures i les religions a la llum del pensament de l’autor i així, va assegurar, “l’obra de Panikkar ens espera”. Una cloenda doncs, que no suposa un punt i final.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.