Salta al contenuto principale

Find out more

Arxius adjunts
Documento

(Laura Mor –CR) Què ho fa que després d'una agressió no acabem de guarir les ferides internes? Què implica realment demanar perdó i perdonar? Des del diàleg entre la psicologia i l'espiritualitat hi ha camí per recórrer. És tot un procés que desafia la reacció natural de venjança per encarar la vida amb esperit constructiu.

“De vegades no podem perdonar perquè hi ha una emoció reprimida dins nostre; fins que no alliberem aquesta emoció, no podem perdonar”, explica la psicòloga, picoterapeuta i mestra Maite Valls, que és religiosa de Jesús-Maria. Diferencia el perdó personal del procés de reconciliació en l'àmbit col·lectiu. Aquest darrer implica el trobament de les dues parts i es troba a la base dels processos de mediació.

“Ncessitem el perdó a nivell global, però també a nivell personal”, apunta. Valls es dedica al perdó com a procés d'alliberació i de sanació personal. És professora del Postgrau d’Acompanyament Espiritual i del Màster d’Espiritualitat Transcultural, IUSM Vidal i Barraquer – URL, i professora a l'ISCREB. Amb el títol 'Viu un procés de perdó', el proper mes de març condueix un curs breu que s'ofereix per primera vegada a la universitat; en aquest cas en el marc de la Fundació Vidal i Barraquer.

Per què m'ho he deixat fer?

De caràcter dinàmic, són sis sessions setmanals de dues hores del 5 de març al 3 d'abril a la seu de l'Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer. Dimarts 26 de febrer s'obre el període d'inscripcions. Les falses concepcions del perdó i les seves etapes, així com poder identificar l'agressió, el sentiment de venjança, de culpa i el treball de reparació són alguns dels continguts del curs.

Valls explica el sentiment ambivalent que podem viure les persones davant d'una agressió: “Vull perdonar, però no puc”. Què hi proposa? “Quan aconsegueixes poder veure l'emoció reprimida i en comptes de negar-la, l'afrontes i l'expresses, és més fàcil que es pugui donar el procés del perdó”, apunta la psicòloga. També descriu la necessitat de perdonar-se a un mateix. “Sempre que et fan algun tipus d'agressió, en el fons penses: Per què m'ho he deixat fer? Ho hauré provocat jo?”, explica.

La formació de la Fundació Vidal i Barraquer parteix dels beneficis personals del perdó, i el considera “altament terapèutic”. El prisma d'aquest curs “és un diàleg entre psicologia i espiritualitat”. Valls explica que per a conèixer les etapes del perdó, el curs proposa fer també un treball de visualització-pregària i inclou vàries sessions d'art-teràpia amb Montse Jané: “A través de l'art és més fàcil expressar emocions”, apunta Valls.

La religiosa de Jesús-Maria havia ofert anteriorment altres tallers sobre el perdó a demanda, a ciutats de com Granada, Bilbao o Madrid i, a Barcelona, en format més intensiu, per exemple, al Casal Loiola. Fa dues setmanes va dinamitzar també la sessió de formació 'Conflictes? El perdó, l'art de la sanació' a la Unió de Religiosos de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.