Salta al contenuto principale

(GIEC) L’Església celebra dimarts 25 de desembre el Nadal de Nostre Senyor Jesucrist, el naixement de Crist, Déu fet home, quan es revela la bondat i l’amor del Senyor; Nadal és el misteri de l’Encarnació del Fill de Déu i l’anunci de la nostra salvació. Nadal és bona notícia per a tothom, és la festa de la glòria de Déu i de la pau per a la humanitat.

Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar del Nadal, així com de l’Evangeli del IV Diumenge d’Advent, la visitació de la Mare de Déu a la seva cosina Elisabet.

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, diu que “la sorpresa del Nadal està lligada a la humilitat” i que “el Messies esperat des de feia segles, anunciat pels profetes i esperat per generacions de jueus, va venir al món sense fer soroll”. Ens adverteix que “si no fóssim capaços de guardar un mínim de silenci en el tràfec diari, si només ens interesséssim per les informacions diverses que van arribant a cada minut, la notícia de Crist podria passar davant la nostra mirada sense adonar-nos-en”. Afegeix que “fins i tot entre els creients, els teòlegs, els sacerdots i els bisbes hi ha la temptació de desviar-se del tema si descuréssim el que és principal atrets pel secundari”. Recorda que sant Francesc d’Assís “reconeixia la temptació de convertir l’experiència cristiana en un conjunt d’elucubracions mentals que acaben allunyant-nos de la frescor de l’Evangeli” i que sant Bonaventura “advertia que la veritable saviesa cristiana no s’ha de desconnectar de la misericòrdia cap al proïsme”. I ens recomana en aquest Nadal seguir “els ensenyaments d’aquests sants”, no apagar l’esperit de pregària i no desconnectar de les necessitats del nostre proïsme més necessitat. Diu que “si així ho fem ens deixarem atrapar per la sorpresa del Nadal i serà la més feliç de la nostra vida”.

El cardenal Joan Josep Omella diu que Nadal “és el misteri de l’Encarnació del Fill de Déu i l’anunci de la nostra salvació” i que per Nadal “el cel baixa a la terra; Déu es fa home; l’Etern entra en el temps; l’Omnipotent es fa pobre; l’Altíssim esdevé petit; el Fort esdevé dèbil; l’Incorruptible assumeix la nostra carn; el Fill de Déu es fa un de nosaltres, naixent com un infant en braços de la Verge Maria”. Afirma que “el fet que Jesús neixi en un lloc geogràfic concret, d’una mare de qui sabem el nom, en una família de la qual coneixem els orígens, la residència i, fins i tot, la genealogia, ens permet contemplar un esdeveniment que ha transformat el món i que ha marcat de forma indeleble la vida dels homes”. Destaca que Nadal “no és només un misteri que mira el passat, sinó que és un fet que s’arrela en el temps present”, “ens interroga sobre la nostra fe i sobre la manera com acollim els nostres germans i germanes”, “és la revolució de la tendresa de Déu que «derroca els poderosos del soli i exalta els humils»”, “Nadal és, doncs, un do al qual hem d’estar oberts” i “ens convida sempre a renovar-nos, a sentir-nos germans els uns amb els altres”. També diu que “si Jesús es fa un de nosaltres, es fa proper a nosaltres, també nosaltres som convidats a apropar-nos als altres”. Finalment, exclama “que bonic seria que, com els pastors, acollíssim el do del Nadal amb cor de pobre” i, amb aquesta esperança, desitja a tots un sant i fratern Nadal.

L’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, diu que aquest any ha escollit per a la seva felicitació nadalenca “un bell text del Papa Pau VIè., recentment canonitzat, i un fragment del retaule anònim de Sta. Maria d’Arties (Vall d’Aran) del segle XV”. Afirma que “Sant Pau VI, al seu Missatge al món des de Betlem, de 1964, deia: "La missió del cristianisme és una missió d’amistat entre els pobles de la terra, una missió de comprensió, d’ànim, de predicació, d’elevació i de benaurança (...) Anunciem als homes, al món, un missatge que creiem alliberador, i ho creiem així i ens sentim autoritzats a transmetre-ho, perquè aquest missatge és plenament humà. És el missatge de l’Home a l’home. El Crist que nosaltres portem a la humanitat és el "Fill de l’home", com s’anomena a si mateix. Ell és el més sublim nascut al món, el prototip de la nova humanitat; és el germà, el company, l’amic per excel·lència. Només d’Ell es pot dir amb tota veritat que ’Ell sabia el que passava en l’home’. Ell és l’enviat de Déu, no per condemnar el món, sinó per salvar-lo." L’arquebisbe Vives ens desitja a tots “unes santes i joioses festes de Nadal!”, un “Sant Nadal viscut amb fe i esperança!”. Recorda que “Jesucrist ve a salvar tota la humanitat. Arriba novament en el Nadal per portar-nos esperança i misericòrdia, i ens crida a seguir-lo en la fidelitat a la seva Paraula i amb una vida de servei i d’amor, especialment envers els més necessitats”. I acaba el seu escrit dient que “us porto tots en la meva pregària i amb afecte us envio la meva benedicció”.

El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz, recorda que dilluns 24 celebrarà “la Missa del Gall a la catedral a les 12 de la nit, com és tradicional” i que a la tarda celebrarà també la Missa del Gall al Centre Penitenciari de Quatre Camins, i “recordaré als germans que s’hi troben, com cada any, que ells també formen part de la família diocesana, i per això celebro aquest moment tan entranyable i familiar amb ells”. Diu que “recordarem aquelles persones que estan privades de llibertat i no poden celebrar el Nadal amb les seves famílies, als qui la celebren prostrats en el llit del dolor als hospitals, o els qui es troben desplaçats i lluny de les seves llars per diferents causes, o les persones grans que viuen soles i que passaran el Nadal en solitud, o les que han perdut la il·lusió i l’esperança”. Afirma que “per a tots arriba el Nadal” i que “aquests dies hem d’apuntar a l’essencial i recordar que en qualsevol situació, per dolorosa que sigui, és més fort l’amor de Déu i també ha de ser més forta la nostra solidaritat de germans per a canviar les coses, per a canviar el món, perquè aquesta és la voluntat de Déu”. Destaca que “Crist ve a salvar-nos, a oferir-nos una nova vida, a ensenyar-nos a viure com a fills de Déu formant una gran família” i que “Nadal és amor, pau, fraternitat”. Finalment, demana “que res ni ningú ens robi el Nadal” i ens desitja un “feliç i sant Nadal”.

El bisbe de Vic, Romà Casanova, diu que “Nadal és la festa de la glòria de Déu i de la pau per als homes” i que ambdues realitats “tenen una mateixa raó: el naixement de Jesús”. Afirma que “Jesús, el Fill de Déu, fet home per la nostra salvació, porta en ell mateix l’amor de Déu en plenitud” i que “aquesta és la veritable glòria de Déu: en la seva persona, en el seu rostre, en les seves paraules, en les seves obres, i, sobretot, en la seva mort i resurrecció, es fa visible l’amor de Déu. I, al mateix temps, la pau per als homes hi troba la seva font inexhaurible: som estimats de Déu”. Destaca que la pau “té relació amb Jesús, el Crist”, “és un do de Déu”, “és un bé que és ofert a tots”, i diu que “qui accepta aquest do es fa enmig del món portador de la pau, essent artesà de pau en el dia a dia, en la intimitat de casa i en la plaça pública, en la pregària a Déu i en la paraula oferta al germà”. Finalment, recorda “les paraules d’inici de les constitucions del Sínode de la Pau i la Treva de Déu, de l’any 1033, a Vic”, demana “que la pau regni en els nostres cors i en el nostre món!” i desitja un “bon Nadal de nostre Senyor Jesucrist, amb la Pau de Déu al cor!”.

El bisbe de Tortosa, Enric Benavent, diu que “amb l’alegria que neix de la fe celebrem un any més la festa de Nadal” que “és Evangeli, és bona notícia per a tots els homes”. Afirma que “el xiquet que ha nascut en un estable, que no té poder humà, que ha entrat en la nostra història en la més extrema pobresa, tan diferent en tot a l’emperador August, és el Salvador, el que ha portat al món la vertadera pau” i que “l’autèntica pau és obra de la justícia i fruit de l’amor, i només pot aconseguir-se si les persones som renovades en el fons del nostre cor”. Afegeix que “si ens trobem amb el Senyor i ens deixem transformar per Ell, aconseguirem la pau i treballarem sense por perquè sigui una realitat en el món”. Destaca que “la celebració del Nadal és una invitació a què nosaltres els cristians ens preguntem si hem conegut realment a Crist” i que “si som instruments de la seua pau en les nostres famílies, en la nostra societat, en l’Església..., estem mostrant que l’hem conegut i donant glòria a Déu”. Finalment, recorda que “en Jesús Déu se’ns mostra en el seu verdader ser” i que “en eixe xiquet descobrim la bondat d’un Déu que no vol imposar-se en els nostres cors pel camí de la por, sinó pel camí de l’amor” i desitja un “bon Nadal a tots”.

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, diu que “els cristians tenim una cosa clara, no repetim el Naixement de Jesús com cada any sinó que el celebrem, la qual cosa significa el record, l’actualització i la mirada a l’eternitat com a síntesi de la proclamació i vivència de la nostra fe”. Remarca que “les circumstàncies que ens envolten són diferents cada any” i que “la problemàtica social, l’ambient familiar, la dedicació professional o els nostres alts i baixos personals permeten que afrontem la festa amb matisos diferenciats”. Afirma que els cristians “no som diferents als altres en l’apreciació dels esdeveniments festius. Però afegim sempre el component religiós a la nostra celebració” i que “en el centre de la celebració sempre ens trobem la persona de Crist”. Destaca que “els que seguim els ensenyaments de Crist vivim amb intensitat aquests dies i volem participar de l’alegria dels altres contribuint amb la nostra actitud a glorificar a Déu i a proclamar la incontrovertible dignitat de l’ésser humà” i ens felicita el Nadal amb paraules del papa Pau VI. Finalment, desitja “que en les vostres famílies es pugui celebrar amb harmonia cristiana el Naixement del Senyor” i “que pugueu comunicar a tothom la felicitat que entranya aquest esdeveniment”.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, diu que “Nadal s’ha convertit en una festa molt viscuda”, però que “de cap manera podem oblidar els qui aquests dies experimenten més la solitud perquè enyoren persones estimades, o els qui estan mancats de mitjans materials que els permetin celebrar-ho, o els malalts, els angoixats per les ferides de la vida...”. Recorda que “Jesús neix per a tots i molt especialment per aquells que més sofreixen per algun motiu”. Ens adverteix que “Nadal pot ser una festa entranyable, però una festa més sense assaborir el seu sentit més profund per a cada persona i per a la humanitat”, perquè “el podem contemplar com un paisatge o com un pessebre”. Es pregunta “què ha canviat el fet que Jesús, el Fill de Déu, s’hagi fet home, assumint la feblesa de la condició humana en un temps concret de la nostra història”. I respon que “ens ha mostrat el rostre misericordiós de Déu i la seva estimació per cadascun de nosaltres”, que “en Jesús, Déu ha assumit un rostre humà, i ha esdevingut el nostre germà i amic, el nostre Salvador. Ha compartit el naixement, el creixement, la pobresa, la immigració en terra estrangera, la vida amagada i senzilla en un petit poble; ha aprés a pregar, a conviure, a compartir” i que “ens ha donat la dignitat més gran que podem desitjar com a persones humanes: esdevenir fills de Déu”. Finalment, demana “que la celebració de Nadal ens encoratgi per viure, gaudir, ajudar a viure, celebrar i comunicar aquesta Bona Nova: Jesús ha nascut per nosaltres” i ens desitja un “joiós Nadal”.

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, fa referència a un vídeo d’un anunci en què “es veuen uns grups de famílies assegudes en taules nadalenques, ben parades i guarnides, en una mena de concurs”, la frase final del qual és commovedora: “Aquest Nadal desconnecta per tornar a connectar”. Diu que “hem de reconèixer, amb certa aflicció, que a molts de nosaltres si ens preguntessin sobre la vida de la nostra família i amics segurament també ens quedaríem en blanc” i que “estimem els nostres parents i ens preocupem d’ells si estan malalts, però si “van fent”, nosaltres també “anem fent””. Destaca que “aquest Nadal tenim una mostra d’amor incondicional, l’AMOR més gran: Déu es va fer home per nosaltres enviant el seu Fill al món i Maria va dir “sí”, de manera incondicional” i que “aquest és el gest que va canviar el món”. Finalment, ens convida que aquestes festes de Nadal “fem un gest d’amor incondicional vers algun familiar o amic: una trucada, una conversa, un somriure”, que “desconnectem de les xarxes, del treball, del nostre “jo”” i ens connectem “amb els germans, amb fraternitat i amor sincer” i que “demanem a Jesús Infant, en la pregària, que ens hi ajudi”.

El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, parla de la visitació de la Mare de Déu a Elisabet. Diu que “la imatge més adient per representar el llindar de Nadal és la de dues dones embarassades exultants d’alegria. Amb més motiu si es tracta d’Elisabet, mare de sant Joan Baptista i Maria, la Mare de Jesús”. Afirma que “aquesta escena, tantes vegades pintada i representada, és un autèntic esclat de vida”, que “hi veiem la humanitat fecunda, la humanitat més poderosa i digna”. Recorda que “l’alegria és més gran quan es comparteix”, que “Isabel i Maria viuen la comunió en el goig” i que “aquesta alegria és nova. Forma part del que anomenem “Bona Notícia””. Diu també que “el secret profund d’aquesta escena feliç d’Isabel i Maria és justament el canvi: són a punt de traspassar el llindar de la història”, que “no es tracta de qualsevol canvi, sinó aquell pas definitiu de la promesa al seu acompliment” i que “sabem que això sols ho pot entendre aquell que coneix la manera com Déu ha volgut salvar la humanitat”. I ens adverteix que “si s’ignora això, ningú no podrà viure el Nadal amb tota la seva riquesa”. Finalment, reconeix que “voldríem veure’ns inserits, inclosos en la mateixa abraçada entre Elisabet i Maria. Aquesta abraçada que desencadena al seu voltant la nova esperança, el nou amor, el de la humanitat nova, que va néixer amb Jesús”.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.