Salta al contenuto principale

(Abadia de Montserrat) El pare Joan M. Mayol, rector del Santuari de Santa Maria de Montserrat, va participar a Roma del 27 al 29 de novembre en el I Congrés Internacional de Rectors i Colꞏlaboradors dels Santuaris, que tenia com a lema: El Santuari, porta oberta a la nova evangelització. Concretament, va oferir una comunicació en la qual va apuntar les activitats dirigides als joves organitzades per la pastoral del Santuari.

El pare Joan M. Mayol va explicar que el Santuari organitza dos cops l’any el Montserrat Jove, una iniciativa creada fa 15 anys, que reuneix adolescents d’entre 14 i 17 anys, amb els quals es reflexiona sobre un determinat tema des d’un punt de vista cristià. Actualment, va dir el el rector, des del Centre de Coordinació Pastoral de Montserrat s’estan plantejant la manera de donar-li continuïtat a l’activitat per a universitaris, aprofitant el capital cultural amb el qual compta l’abadia. “A banda de les activitats organitzades per la pastoral del Santuari, l’hostatgeria monàstica fa dos anys que proposa recessos i activitats per a joves”, va explicar.

Paralꞏlelament amb aquestes iniciatives, organitzades i gestionades directament des de la comunitat benedictina, Montserrat acull, facilita i colꞏlabora amb activitats per a joves que, tutelades per parròquies, moviments o escoles cristianes, se celebren al Santuari. Un exemple són les romeries que rep Montserrat cada cap de setmana de la primavera i la tardor, moltes de les qualsinclouen activitats pensades per a joves. I un altre serien el gran nombre d’escoles i instituts de secundària que visiten Montserrat i que aprofiten infrastructures, com ara el Museu Bíblic o són atesos per un monjo de la comunitat benedictina, que els ofereix una xerrada.

Alguns dels grups atesos des de la pastoral del Santuari són d’estudiants estrangers. Aquests joves que vénen a Montserrat amb les seves parròquies o escoles assisteixen sovint a la missa conventual o a algun dels oficis de la comunitat, cosa que per a molts d’ells és una nova experiència litúrgica. La majoria comparteixen l’oració del migdia del Santuari, en la qual se’ls convida a resar el Parenostre i a escoltar la Salve Regina, cantada per l’Escolania, i el Virolai. En definitiva, i dins dels límits del Santuari i de la comunitat, el pare Joan M. Mayol va dir que “Montserrat és, per a molts joves, aquell espai obert, de frontera, que els permet acostar-se a l’experiència religiosa”. “I sobretot actualment, que ens trobem en un context d’una forta secularització, que els joves han perdut la major part dels referents religiosos”, va afegir.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.