Salta al contenuto principale

(Ateneu Universitari Sant Pacià) La comprensió de la figura i l’actuació d’Oliba passa per una consideració àmplia del seu context vital, així com per la comparació amb altres prelats del seu temps en el marc de l’Europa occidental. El congrés explicarà tres dels aspectes principals en la vida d’Oliba: el conartext polític i social, la cultura escrita a què Oliba va donar un gran impuls, i la creació artística durant el seu mandat.

Per fer-ho, es comptarà amb la presència de destacats investigadors internacionals, com Patrick Geary (Institute for Advanced Study, Princeton), expresident de Medieval Academy of America, que parlarà de la relació d’Oliba amb el context europeu, Ramon Ordeig (Arxiu Biblioteca Episcopal de Vic), que exposarà les últimes descobertes en la biografia del personatge, Josep M. Salrach (UPF), catedràtic emèrit de la UPF i un dels màxims experts en alta edat mitjana a Catalunya, Matthias M. Tischler (ICREA/UAB), especialista en la transmissió textual, o Gerardo Boto (UdG) que explicarà el paper d’Oliba en l’arribada del romànic a Catalunya.

Un bisbe de mil anys enrere

Oliba de Cerdanya (971-1046), abat de Ripoll i de Cuixà, va ser ordenat bisbe d’Osona el 1018. La seva important acció de gestió i renovació, duta a terme des d’aquesta posició preeminent, s’ha llegit des de la Renaixença essencialment com un impuls inicial en la història de Catalunya.

El congrés “Oliba de Vic. Un bisbe de mil anys enrere” està organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Ateneu Universitari Sant Pacià i el Museu Episcopal de Vic. Es durà a terme a les tres seus del 8 al 10 de novembre i coincideix amb l’exposició Oliba Episcopus del Museu Episcopal de Vic.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.