Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) La segona edició del llibre La Tàrraco dels primers cristians —editada en català, castellà i anglès—, que posa al dia els coneixements actuals sobre la Tàrraco cristiana dels primers segles, s’ha presentat aquest dijous al Centre Tarraconense El Seminari.

L’acte, presidit per l'arquebisbe Jaume Pujol, va comptar amb la participació de la consellera de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona, Inmaculada Rodríguez; el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Jordi Agràs i el patró de Fundació Privada Mútua Catalana, Ramon Marrugat. La presentació d’aquesta nova edició va anar a càrrec de Marisa Jiménez, directora del Centre Tarraconense el Seminari, «quilòmetre 0» de la Ruta dels Primers Cristians de Tàrraco.

En la nova edició, ampliada a 168 pàgines i prop d’un centenar d’imatges a color, entre fotografies i dibuixos reconstructius il·luminats, s’incorporen novetats produïdes en els darrers anys i imatges de l’última representació de La Passió de Sant Fructuós. D’entre aquestes novetats, que els assistents a l’acte van poder conèixer a través d’un muntatge visual, hi ha la reconstrucció de la basílica martirial de la Necròpolis paleocristiana en el segle V; la tomba atribuïda als màrtirs i reexcavada l’any 2014 o les planimetries amb les claus metrològiques i simbòliques que van influir en la construcció de la basílica de l’amfiteatre.

Un relat per entendre el patrimoni arqueològic i artístic paleocristià de Tàrraco

L’autor d’aquesta edició, Andreu Muñoz, va destacar que la importància d’aquest llibre està en que «ofereix tant a la comunitat acadèmica, com al ciutadà o al turisme un relat que fa entendre globalment el patrimoni arqueològic i artístic paleocristià de Tàrraco d’una manera àgil, molt visual i pedagògica». Muñoz va assenyalar «la necessitat urgent d’actuar sobre el Museu i el jaciment de la Necròpolis —també del seu sector soterrat en l’àrea de la Tabacalera—, per incrementar el valor de la Ruta dels primers cristians de Tàrraco». L’autor també va afegir que espera que les administracions incrementin progressivament el seu grau de compromís i actuacions per protegir i donar visibilitat a aquest patrimoni.

Per la seva part, la presentadora de la nova edició, Marisa Jiménez, va posar de relleu que l’Associació Cultural Sant Fructuós (ACSF) ha estat un factor inspirador i determinant per a la materialització de la Ruta dels primers cristians de Tàrraco, impulsada sota el paraigües del Patronat Municipal de Turisme i va incidir en la gran importància que, per a la ciutat i el territori, pot tenir la potenciació d’aquest patrimoni com a oferta per al turisme cultural i religiós. Jiménez també va resseguir les diverses publicacions sobre el patrimoni paleocristià que, «amb rigor científic», ha impulsat l’ASCF en els darrers anys fins arribar a aquesta segona edició tot agraint l’esforç i la generositat de tots els qui l’han fet possible.

El llibre, que ha estat possible gràcies al patrocini de Fundació Privada Mútua Catalana i el Patronat Municipal de Turisme, amb la col·laboració de l’Arquebisbat de Tarragona i les diferents entitats que configuren la Ruta dels primers cristians de Tàrraco, ja es pot adquirir al preu de 15 euros a La Botiga de la Catedral, i més endavant es podrà trobar a les diferents llibreries i alguns punts de la Ruta dels Primers Cristians.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.