Salta al contenuto principale

(Escola Pia) En el marc del Cicle de xerrades Parlem d’història 2018, organitzades per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, el passat 2 de maig es van presentar a la Seu d’Urgell les conclusions de l’estudi que ha realitzat l’historiador Pau Chica. Albert Batalla, alcalde de la Seu d’Urgell i Lluís Obiols, president de l’Institut d’Estudis Comarcals, van presentar l’acte.

Pau Chica és l’autor d’un petit estudi que tracta sobre unes festes organitzades a la Seu d’Urgell l’any 1911 amb motiu de la commemoració del pas de Calassanç per aquella ciutat. Van ser impulsades pel bisbe d’Urgell, el valencià Joan Benlloch i Vivó, i van tenir un gran ressò, per la quantitat i varietat d’actes organitzats com també pel gran nombre de persones que van mobilitzar.

Joan Benlloch va ser bisbe d’Urgell entre 1906 i 1919, i va deixar un bon record perquè va ser impulsor de la reforma de la Catedral – que realitzà Puig i Cadafalch –, va finalitzar la construcció d’importants carreteres des de la Seu fins a Andorra i Puigcerdà, i també fou un bon promotor de la cultura. Valencià i exalumne de les Escoles Pies, tenia una especial devoció per Sant Josep Calassanç. Per ell el motiu de la festa era molt clar: no deixar en l’oblit la memòria de Sant Josep Calassanç, prevere d’Urgell i fundador de la primera escola gratuïta d’Europa.

Les festes calassàncies van durar una setmana. L’acte principal va ser la inauguració de la placa del carrer dedicat a Sant Josep Calassanç, però no hi van faltar obres de teatre, cercaviles, tómboles, bandes de música, traques, dinar pels pobres, elevació de globus japonesos amb dolços i joguines, serenates, concerts de música, un concurs de curses ciclistes, certamen literari, inauguració d’una placa commemorativa… Es col·locà una làpida en record, feta pel valencià Mariano Benlliure, al pati del palau episcopal. També s’organitzaren diferents tridus i misses, destacant la celebrada per l’arquebisbe de Florència.

Per la qualitat i diversitat dels actes, la gran afluència de personalitats i de públic divers, vingut d’arreu, els ciutadans de la Seu d’Urgell guarden encara un bon record de les festes calassàncies.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.