(Jordi Llisterri-CR) L'arquebisbe emèrit de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, ha reiterat una vegada més que "el problema de les relacions entre Catalunya i Espanya és un problema polític i ha de solucionar-se políticament". Així ho afirma aquest diumenge en un text en el seu perfil personal de Twitter després que aquest dissabte el Tribunal Constitucional es pronunciés sobre la investidura del president de la Generalitat. Martínez Sistach afegeix que una solució política "demana sempre diàleg".
El problema de les relacions entre Catalunya i Espanya és un problema polític i ha de solucionar-se políticament i això demana sempre diàleg.
— Cardenal Sistach (@sistachcardenal) 28 de gener de 2018
El qui va ser arquebisbe de Barcelona durant més d'una dècada, ja es va expressar en un sentit semblant el 9 de gener. Després de les eleccions catalanes deia a Twitter que "el diàleg amb el govern central continua essent tan necessari com ho era abans de les eleccions" i ja defensa que "el problema és polític i s'ha de resoldre en aquest àmbit de la política". Tot i que no fa al·lusió directe a la situació catalana, el cardenal canonista també remarcava aquesta setmana que "hi ha un principi de dret que diu: 'favores sunt amplianda': les lleis que regulen l'exercici dels drets de les persones s'han d'interpretar àmpliament".
Penso que el diàleg amb el govern central continua essent tan necessari com ho era abans de les eleccions, perquè el problema és polític i s'ha de resoldre en aquest àmbit de la política.
— Cardenal Sistach (@sistachcardenal) 9 de gener de 2018
Hi ha un prncipi de dret que diu: "favores sunt amplianda": les lleis que regulen l'exercici dels drets de les persones s'han d'interpretar ampliament.
— Cardenal Sistach (@sistachcardenal) 23 de gener de 2018
Martínez Sistach aterra amb aquests pronunciaments en la realitat política catalana al costat de les paraules a favor de la "cohesió social" i "la concòrdia" que ha fet l'actual arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, i de la demanda de diàleg del cardenal Pietro Parolín, secretari d'Estat de la Santa Seu.
Després de la seva jubilació com a arquebisbe a finals del 2015, Sistach en altres moments també ha estat explícit en aquest tema. En el llibre de memòries que va publicar l'any passat explica que "la qüestió de fons és si s'accepta o no que Catalunya és una nació, atès que una nació, a la llum de la Doctrina Social de l'Església, té uns drets i uns deures que ha de poder exercir" i que "la decisió correspon als ciutadans, que han de prendre-la amb lucidesa i prudència".
També el 2012 l'arquebisbe Sistach es va pronunciar clarament a través del Twitter a favor de la immersió lingüística enmig d'una les retirades polèmiques sobre el model escolar de Catalunya.