Salta al contenuto principale

(URL) La Càtedra Ethos Ramon Llull (URL), amb l’objectiu de promoure la investigació en ètica aplicada entre els diversos centres de la Universitat, ha resolt concedir finançament a una sèrie de projectes de recerca liderats per investigadors de la URL.

D’entre els projectes que van sol·licitar un ajut, el patronat de la Càtedra Ethos URL n’ha concedit quatre, per un valor total de 18.300 euros, que hauran d’executar-se al llarg d’aquest curs 2017/2018:

Reorientació de l’ètica professional en clau ecològica

De José Sols d’IQS-URL, amb 2.000 euros. En el marc d'una recerca en Ètica Ecològica orientada a la publicació del llibre Ecoética (Herder, Barcelona, 2018), l’investigador té l’objectiu d’ampliar aquesta recerca al tema de la reorientació de l'ètica professional en clau ecològica. La idea és estudiar de quina manera caldria reformular alguns dels principis deontològics i algunes de les línies teleològiques de l'ètica professional, tot mirant d'introduir com a irrenunciable la cura del medi ambient, i no quedant-se en discursos genèrics, tot i que importants, sinó mirant d'ajudar els professionals a implementar aquesta sensibilitat ètica en la seva activitat.

Ètica i genètica: anàlisi ètica de l’edició genètica CRISPR

De Montserrat Esquerda, Helena Roig, Victòria Cusí i Margarita Bofarull, de l’Institut Borja de Bioètica-URL, amb 5.950 euros. Encara que amb moltes limitacions tècniques, avui és possible conèixer ("llegir") i alterar ("escriure") l’estructura genètica d’un individu. Tant l’objecte d’aplicació d'una alteració genètica com la finalitat d’aquesta aplicació presenten un gran ventall de preguntes i dilemes bioètics, qüestions que, per diverses raons (rapidesa dels avenços, falta d’informació, etc.), es presenten en ocasions de manera parcial o confusa. En aquest context aquesta recerca té com a objectiu exposar i descriure l’estat actual de les tècniques d’alteració genètica i el ventall de qüestions ètiques que aquestes presenten (real i potencialment).

L’ètica dins d’un iogurt

De Míriam Díez, Josep Lluís Micó, Jordi Sánchez i Alba Sabaté, de Blanquerna-URL, amb 5.850 euros. El projecte explorarà i difondrà comunicativament i internacionalment la dimensió ètica de la Cooperativa de La Fageda, productora de iogurts que ofereix feina a persones de La Garrotxa amb discapacitats intel·lectuals o malalties mentals. S’han fet estudis que analitzen els valors de la Fageda però cap s’ha centrat en la difusió, la sensibilització i la didàctica de l’ètica en aquest entorn ni s’ha fet una anàlisi de la reputació de La Fageda seguint les xarxes socials ni aplicant tècniques de visualització de dades que permetin explorar i exportar el lideratge ètic de La Fageda a nivell internacional.

Recerca per a la millora de la gestió en responsabilitat social de les empreses de transports públics i privats de Catalunya per a la millora de l’accessibilitat per al col·lectiu de discapacitat

De Mònica Cerdán i Maria Sureda, de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi-URL, amb 4.500 euros. L'objectiu és crear coneixement per a la millora de la gestió de la discapacitat en el transport públic a les destinacions turístiques intel·ligents per a proporcionar un model sostenible d'accessibilitat universals als gestors públics que els permeti millorar la gestió de la diversitat a la mobilitat.

Aquest programa anual d’ajuts econòmics a la recerca en ètica aplicada que promou la Càtedra ETHOS URL es va reiniciar el curs 2015/2016 i ja ha finançat 14 projectes amb les subvencions que es reben dels patrons i els ingressos que generen els estudis realitzats per empreses i entitats públiques.



La Càtedra ETHOS URL, a més de donar suport a tots els grups d’investigació de la URL en matèria d’ètica aplicada, també fa tasques de consultoria a empreses reconegudes. Les seves línies prioritàries d’investigació i treball són: l’ètica de les organitzacions, l’ètica de les professions, la bioètica, l’ètica dels mitjans de comunicació, la responsabilitat social corporativa i les estratègies educatives per a la divulgació de l'ètica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.