Salta al contenuto principale

(Blog de la Sagrada Família) Sí Gaudí és reconegut per la seva aportació en el camp de l’arquitectura, ho és, en molt bona part, per la incorporació en les seves obres d’un profund coneixement del treball artesanal, i molt especialment en el camp del treball amb els metalls, als quals cal donar-los forma a cops de martell. I és que de ben jove va aprendre molt bé el treball de la forja, una tècnica que es basa en la deformació de metall en calent treballat a cops de martell per la posterior creació de peces finals: el seu pare i els seus avis havien estat calderers i aquesta proximitat familiar amb el treball amb ferro va fer que conegués bé l’artesania d’aquest l’ofici.

Posteriorment, va desenvolupar tècniques i dissenys de ferro. Així, elaborava peces amb les quals complementava i decorava els edificis que projectava, com reixes, baranes i portes i, fins i tot, alguns dels seus mobles. Al jardí de la Casa Museu Gaudí, residència de l’arquitecte des de 1906 fins a 1925, hi ha un espai expositiu a l’aire lliure on s’hi exhibeixen diversos elements dissenyats per Gaudí i elaborats amb ferro.

En el cas de la Sagrada Família, s’hi poden admirar dos armaris a la Sagristia de Ponent que Gaudí va dissenyar amb fusta i forja per guardar-hi tot el necessari per al culte: un serveix per desar-hi els ornaments litúrgics que vesteixen els celebrants i ministres de les celebracions, com les casulles, i l’altre s’utilitza per a guardar-hi els diversos objectes litúrgics com els calzes o els missals. Per tal de poder conèixer al detall la simbologia dels dos armaris, durant la visita es pot veure un audiovisual explicatiu.

Aquests dos armaris van ser utilitzats fins l’any 1936, quan van ser cremats i destruïts gairebé en la seva totalitat. Gràcies a la conservació del ferro que els conformaven, però, s’han pogut restaurar seguint el disseny original i en l’actualitat ja tornen a estar en ús. L’Enric Pla, ferrer, ens explica en el següent vídeo com ha estat el procés de restauració dels armaris i la tècnica i ofici del forjador, que, tot i semblar senzill, requereix de coneixements en materials derivats del metall i les fundicions, juntament amb un cert gust artístic.

Territori
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.