La potència destructiva del terrorisme nihilista ha colpejat mortalment la ciutat de Barcelona i altres punts del país. Sabíem que podia passar. Ens ho havien advertit i ha passat.
La ciutat comtal estava en el sinistre punt de mira dels sembradors de l’odi i de la por i aquest cop ens ha tocat de prop. Vides humanes cegades per la fúria del fanatisme i per la irracionalitat. Com en d’altres ciutats del món, cossos esqueixats i sang per les voravies. Plors, crits, corredisses i por, molta por. Aquest cop, a les Rambles, a casa nostra.
Dolor, infinit dolor; impotència i indignació.
Mentre contemplo, atònit, les imatges que ens aboquen els mitjans de comunicació i les xarxes socials, experimento tres sensacions difícils de palesar amb paraules.
Vulnerabilitat. És la primera sensació. Tots podíem ser a les Rambles aquell dia i a aquella hora. Ningú no és incòlume a la fúria del fanatisme. Tots estem exposats. Aquesta sensació ha anat creixent d’ençà de l’Onze de setembre del 2001. La mateixa sensació de vulnerabilitat va planar per Madrid, per Londres, per Niça i per Berlín. Podia haver estat jo. Podies haver estat tu.
Silenci. Les paraules no narren l’experiència. El sofriment de les víctimes i de les famílies és massa sord i àrid. Les mostres de condol són insuficients. És l’experiència de la impotència. No hi ha paraules. El minut de silenci és l’únic que ens queda. Un minut que evoca solidaritat, tristesa, súplica, però, també, perplexitat.
Finalment, esperança. Destruir una vida és fàcil. Construir-la és difícil. Cal molta esperança per bastir el futur. És senzill sucumbir al desencís, al no hi ha res a fer. A la gent de bona fe només ens queda l’esperança. És l’única arma que tenim. Hem de creure que podrem abatre aquest drac, que junts ens en podrem sortir. És difícil entreveure com, ara per ara, però cal que confiem en el poder de la raó i en la força de voluntat per vèncer el terrorisme nihilista i les causes que el nodreixen.