Salta al contenuto principale

(Glòria Barrete –CR) Millenials, hipsters, nadius digitals, ninis, normcores, muppies... són moltes les classificacions i les etiquetes que s'imposa al col·lectiu jove. S'hi fan ponències, xerrades, es publiquen manuals sobre adolescència i joves, però què cerquen els joves avui? Entre la diversa i saturada oferta de lleure per als joves, s'hi suma aquest mes de juliol una de ben diferent i contraposada culturalment, la del monestir de Poblet, que ofereix una setmana de pregària i treball manual per apropar la vida monàstica, la litúrgia i la vida cristiana a joves a partir dels disset anys.

És la primera vegada que Poblet organitza aquesta setmana per a joves i deixen clar d'entrada que l'objectiu principal no és augmentar les vocacions religioses. Ho fan amb esperit de servei, oferint la seva opció de vida com una opció diferent i vàlida per als joves d'avui. Fra Borja, coordinador de la setmana i uns dels frares més joves de la comunitat, explica que la proposta ha sorgit "d'una necessitat".

Els joves cerquen

Fa relativament poc que ell és el responsable de l'hostatgeria interna i ha vist com alguns joves s'hi apropaven al monestir en els darrers mesos amb una "curiositat màxima", i sovint sense cap coneixement "ni de la fe ni de la vida religiosa".

D'aquesta oportunitat neix ara la setmana per a joves. Set dies -del 16 al 23 de Juliol- en què els participants conviuran amb els frares cistercencs, compartiran l'horari litúrgic i els àpats, aprendran i col·laboraran amb els oficis del monestir, i coneixeran els fonaments de la vida cristiana. "No pretén forçar cap tipus de vocació monàstica, sinó més aviat respondre dubtes de gent angoixada i encuriosida que pregunta", afirma fra Borja.

I és que, tot i encotillar sovint el col·lectiu jove com un col·lectiu de l'immadiatesa i del nul compromís, Poblet té exemples del contrari. Aquest darrer curs la comunitat ha acompanyat un jove de disset anys que va aparèixer al monestir sense saber absolutament res de la fe. "Després d'una setmana aquí va demanar fer-se batejar".

La comunitat l'ha acompanyat durant tot el seu procés de catecumenat, i el noi va ser batejar durant la Setmana Santa, "una experiència molt bonica, tant per a ell com per a nosaltres", recorda el monjo.

Una opció de vida amb sentit

Aquesta experiència va ser el revulsiu per crear la setmana per a joves. "Vam pensar que seria un bon servei que la comunitat podria fer". Fra Borja té clar que és important estar en contacte amb els joves, "per una qüestió vocacional", tot i que reitera que "no és l'objectiu de la setmana que organitzen".

Però, tornem a la pregunta inicial, què cerquen els joves avui? Fra Borja, com a hostatger, ha copsat una cerca de felicitat, de pau, de tranquil·litat, de fugir de l'estrès o de trobar-se amb un mateix. "Ens trobem que la formulació i l'autocomprensió de cada persona és molt pobre", explica, posa com a exemple la defensa de l'ecologia que fan alguns joves, "nosaltres veiem darrere d'aquesta cerca ecològica una cerca espiritual, el que passa és que ni ells mateixos ho saben, ens passa a tots de fet".

Els joves busquen coses, "però en realitat el que cerquen és una cosa important". Una cosa que a Poblet passa per la vida monàstica. "La vida monàstica és una relació personal amb Déu que et porta a una vida d'esperança, una vida de bellesa i una vida amb sentit".

La setmana per a joves està pensada per a participants d'entre 17 a 25 anys i per participar-hi cal inscriure's a través del correu hostatgeriadepoblet@gmail.com

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.