Salta al contenuto principale

(Càritas) Càritas Diocesana de Girona ha presentat aquest dimarts la memòria corresponent a l’acció social desenvolupada per l’entitat durant el 2016. El document destaca que 447 persones, d’un total de 1.190 ateses pels programes laborals de l’entitat, han trobat feina durant l’acompanyament. El 80% de les insercions són en el sector serveis, a més d'un 10% en indústria i un altre 10% en agricultura i construcció. El 60% de les insercions corresponen a dones i el 40% a homes.



Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, ha volgut insistir en la feina i l’educació com a “motors de canvi” i assegurat que “acompanyar les persones per trobar feina ha estat la nostra prioritat”. El 71% de les persones ateses per l’entitat es troba en situació d’atur. Puigdevall també ha volgut remarcar que els programes i projectes dedicats a l’educació i a la formació han permès atendre 984 infants i joves, i que un 68,5% d’aquests millora els resultats acadèmics. Fins a 2.918 persones han rebut alguna formació o han participat de tallers d’empoderament per aconseguir fer front a les situacions de vulnerabilitat.



Càritas Diocesana de Girona ha atès 22.283 persones durant el 2016 i fins a 54.943 persones s’han vist beneficiades de l’acció social de l’entitat, una xifra que es manté estable respecte el 2015, amb una mínima tendència a la baixa. Tanmateix, Puigdevall ha alertat de la “cronificació de la pobresa”, expressada en el 66% de persones que ja havien estat ateses a l’entitat amb anterioritat. Pel que fa a el perfil de les persones ateses, el 57% són famílies amb fills a càrrec. D’aquestes, un 27% són famílies monoparentals i el 13% són menors d’edat. Puigdevall ha volgut remarcar que “la pobresa té cognom”, en la mesura que afecta a tot el nucli familiar, i molt especialment els fills.



L’entitat desenvolupa 15 programes d’acció social a través de 45 projectes i 314 serveis repartits en les localitats en les quals treballen les 50 Càritas locals que actuen a la diòcesi de Girona. El voluntariat segueix augmentant a l’entitat, i aquest any són 2.613 persones voluntàries (71% de dones i 29% d’homes), 115 més que l’any anterior.



Crida a la solidaritat



Els fons que Càritas i la seva empresa d’inserció, Ecosol, han pogut dedicar a la seva acció durant el 2016, han estat més de 7 milions d’euros. Els fons de Càritas tenen procedència pública i privada a parts iguals (fons privats 49,74% i fons públics 50,26%). Puigdevall ha volgut fer una crida a la solidaritat de la ciutadania, expressant que “de la mateixa manera que avui estan arribant noves persones voluntàries que donen el seu temps i reforcen l’acció de les nostres Càritas locals, ens cal molt especialment la col·laboració de nous socis i empreses per tal de mantenir una tasca social avui imprescindible per milers de persones”.



Reptes de futur



Finalment, Puigdevall ha assenyalat com a reptes de futur la inserció laboral, la defensa del treball digne, avançar en les accions comunitàries, fer front a la cronicitat de la pobresa i a la desigualtat, i potenciar el lloguer social.

Temàtica
Territori
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.