(Bisbat d'Urgell) Les parròquies de la Diòcesi d’Urgell es disposen a iniciar la gran setmana dels cristians, la Setmana Santa, amb una sèrie de pregàries i celebracions, que es poden consultar extensament en la pàgina web del Bisbat.
Les celebracions litúrgiques s’iniciaran el Diumenge de Rams, amb la tradicional benedicció dels rams, que recorda l’entrada de Jesús a Jerusalem. A La Seu d’Urgell la gran benedicció és la que es porta a terme a les 12h a la Catedral de Sta. Maria presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric.
Dilluns Sant a les 12:30h, a la Catedral de Sta. Maria de La Seu d’Urgell, se celebra la Missa Crismal, dins la Jornada sacerdotal, en què tots els sacerdots de la Diòcesi fan la renovació de les seves Promeses Sacerdotals. També dins de la celebració de la Missa Crismal, es porta a terme la consagració dels Olis Sants que es fan servir durant tota la Pasqua i durant tot l’any litúrgic: el Crisma, l’oli dels malalts i l’oli dels catecúmens. A l’Eucaristia es prega pels preveres traspassats des de la darrera Pasqua i es felicita els qui compleixen les seves noces d’or sacerdotals.
Dimarts i Dimecres Sants són dies destinats a les Parròquies a dur a terme una sèrie de celebracions litúrgiques per a poder rebre el sagrament del perdó, amb confessió i absolució individual, i fer que els fidels puguin preparar-se per a celebrar renovats la Pasqua.
Dijous Sant s’inicia el Tríduum Pasqual, els 3 dies en què commemoren l’últim Sopar, la mort i la Resurrecció de Jesús. Dijous Sant, la Missa de la Cena del Senyor, a La Seu d’Urgell tindrà lloc a les 20h, a la Catedral, i a les 18:30h, a l’església de Santa Magdalena.
Divendres Sant l’Església acompanya Jesús mort a la creu en silenci i en dolor i no se celebra l’Eucaristia. A La Seu d’Urgell a les 9h, pels carrers del barri antic de la ciutat, i a les 10h, al barri de Santa Magdalena, tenen lloc els tradicionals Via Crucis on els fidels preguen fent present el camí que Jesús feu abans de morir a la creu. A les 11:30h, al a Catedral de Santa Maria, té lloc la pregària de l’Ofici de lectura i Laudes. A la tarda, a les 18h, a la Catedral, l’Arquebisbe Joan-Enric presideix, amb els sacerdots de la ciutat, l’acció litúrgica per a commemorar la passió i mort del Senyor. A l’església de Santa Magdalena aquesta commemoració és a les 16:30. A les 20:30h, comença un acte de pietat molt arrelat a la ciutat de La Seu d’Urgell, que des del 1603, celebra la Processó del Divendres Sant, un acte de manifestació popular de fe cristiana que en els darrers tanys s’ha consolidat com una de les processons més important del Pirineu. Es demana que els qui hi vulguin participar ho facin en un clima de silenci reverent i de pregària.
Dissabte Sant l’Església vetlla el cos de Jesús a la creu i per això no es duen a terme sagraments fins el vespre on a les 20:30h, a La Seu d’Urgell, té lloc la celebració de la Vetlla Pasqual, on, després de la Quaresma, es tornarà a cantar amb solemnitat l’Al·leluia! per proclamar que Jesús ha ressuscitat, en una vetla on es recorda la història de la salvació.
Diumenge de Pasqua ressonarà a totes les parròquies el gran cant de l’Al·leluia que es prolongarà durant 50 dies per commemorar la resurrecció del Senyor Jesús d’entre els morts. A La Seu d’Urgell la Missa central és la de les 12h, presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric, on s’impartirà la benedicció Papal prevista per a les grans solemnitats. Al final de l’Eucaristia tindrà lloc el tradicional cant de les Caramelles per a proclamar la Pasqua de Jesús!.
A tota la Diòcesi d’Urgell es viurà amb intensitat aquesta Setmana Santa. Destaquem, entre moltes d’altres, les accions litúrgiques de la Passió i Mort del Senyor i la posterior processó que es duen a terme, a Bossost –Val d’Aran- , a la que hi assisteixen fidels occitans, francesos i catalans, Puigcerdà, a la Cerdanya, o Sant Julià de Lòria, al Principat d’Andorra. Al sud del Bisbat, la Parròquia de Balaguer porta a terme celebracions molt importants vinculades amb ela significació del Santuari-Basílica del Sant Crist de Balaguer, i l’estima al Sant Crist. Destaca l’exercici del Via Crucis, el Divendres Sant, a partir de les 08:30 del matí, o bé la processó que surt de l’església del Sagrat Cor a les 20h. També la població de Guissona celebra la processó a partir de les 20h.
La processó del Divendres Sant a La Seu d’Urgell
La processó del Divendres Sant a La Seu d’Urgell és una de les més importants del Pirineu importants del Pirineu on hi participa una gran quantitat de fidels amb devoció. Es demana que els qui acompanyen els passos ho fessin en silenci reverent i en clima de pregària.
Aquesta processó compta amb 10 passos, alguns de llarga tradició i altres incorporats més recentment a la manifestació religiosa. La vitalitat de la processó urgellenca es demostra any rere any amb la incorporació de col·lectius ciutadans de tota mena que hi participen. La parròquia de Sant Ot ja ha iniciat els preparatius de la processó juntament amb els confrares responsables del manteniment dels passos.. La processó té els seus orígens en el segle XVII. Les primeres datacions de la processó daten de 1603.
Per ordre de desfilada dels passos, s’han de citar els Armats i els Hebreus, que representen la cohort romana i que es van incorporar a la processó a finals del segle XIX o a principis del XX; l’Oració de Jesús a l’hort de Getsemaní, a càrrec de l’agrupació de pagesos i del qual se’n té constància des de l’any 1661; el bes de Judes, confiat al gremi dels comerciants des de l’any 1947; Flagel·lació, a càrrec del gremi de la pell i Unió de Botiguers; Jesús és condemnat a mort, un dels més recents, a càrrec de la Germandat de Sant Sebastià; Natzarè, datat de l’any 1947 i conduït per alumnes i exalumnes del col·legi de la Salle; el Crist de l’agonia; el Crist de la preciosíssima Sang, a càrrec de la Congregació de la Sang, fundada l’any 1603 i que esdevé la primera dada històrica de la processó; la Pietat, pas confiat antigament al gremi de constructors i avui als estudiants universitaris; Sant Sepulcre, del qual antigament n’eren portadors els confrares-cavallers del Sant Sepulcre, i la Dolorosa, a càrrec de la Confraria dels Dolors -de la qual es té constància des de 1725- i l’Associació de Dones i Confraresses de l’Alt Urgell.
El cant de les Caramelles
El cant de les Caramelles que anuncia la Pasqua amb l’Al·leluia joiós per la resurrecció de Crist té lloc el Diumenge de Pasqua i s’estén per tots els carrers de la ciutat de La Seu d’Urgell. El cor de caramellaires de la Germandat de Sant Sebastià, a La Seu d’Urgell, cantarà la resurrecció Jesús en acabar la Missa de les 12h a la Catedral de Santa Maria. El Cor està format per 75 cantaires i 10 músics, sota la direcció de Lluís Obiols.