Salta al contenuto principale

(Alba Sabaté - CR/Barcelona) Ni diners, ni salut. L’amor als altres és la clau de la felicitat. Així ho van explicar els participants a la sessió ‘Religió i Felicitat’, que va organitzar el Grup de Treball Estable de les Religions aquest dilluns al Parlament de Catalunya per commemorar la Setmana de l’Harmonia Interconfessional. “Volem ressaltar l’aportació positiva de les religions a la societat, estem convençuts que en són moltes i les volem compartir”, va assegurar Mohamed Halhoul, president de l’entitat.

La religió dóna felicitat?

A aquesta pregunta van donar resposta durant l’acte el catedràtic en Sociologia José Antonio Rodríguez i l’investigador i sociòleg Joan Hernández -ambdós de la Universitat de Barcelona-, a partir d’un estudi que han dut a terme conjuntament.

Per una banda van definir el concepte de felicitat com “l'impossible necessari, un moviment intern constant i universal així com l’estat d'ànim de la persona plenament satisfeta”. De l’altra, van parlar del camí per arribar-hi.

Segons Hernández, els factors més importants que afecten a la felicitat i que estan vinculats a la religió són dos: el primer, comptar amb una mirada a allò transcendent, “ens fa feliços el fet de saber que ens devem a alguna cosa més gran que nosaltres”. L’investigador va explicar però, que també “l’amor als altres, el desig de bé, així com el sentiment de formar part d’una comunitat” ens fan feliços.

Rodríguez va vincular la felicitat a indicadors com la cohesió social, la confiança, la participació social, el benestar i la religió. En aquest sentit, el catedràtic va destacar la implicació i participació amb la comunitat com a un dels factors que més influeix en el fet que les persones siguin felices.

Els missioners catalans, l’exemple

Més enllà de l’anàlisi, l’acte també va donar protagonisme als testimonis vius de la felicitat aconseguida per l’entrega als altres, els missioners catalans que treballen per les seves comunitats arreu del món.

Jordi Sànchez, sotsdirector de l’Observatori Blanquerna de Comunicació Religió i Cultura i coordinador del projecte Missioners.cat va presentar la iniciativa, que viatja arreu del món per localitzar i entrevistar els missioners catalans als cinc continents. El projecte els hi posa cara i explica la seva història, a més de situar-los en el primer mapa interactiu de missioners catalans. “Donem veu a les persones que diuen ser felices per la seva creença”, va assenyalar Sànchez.

El sotsdirector de l’Observatori Blanquerna va mostrar un resum audiovisual de les entrevistes realitzades fins al moment –més de seixanta– i va concloure que, coincidint amb els resultats presentats “la felicitat passa per donar-se als altres”.

Les religions: trobada, diàleg i entesa

La Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va valorar molt positivament l’acte “en un món en què conflictes i guerres es pretenen justificar en nom de les religions”, un fet que va advertir “no podem permetre”.

El Director General d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, va recordar les paraules de l’abat Jean Jacques Pérennès –guardonat recentment amb el VI Memorial Cassià Just– en les quals deixava clar que “amb el diàleg aprenem a obrir-nos a l'altre i a escoltar-lo, això ens orienta cap a la humilitat i ens ajuda a apreciar els nostres interlocutors”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.