Salta al contenuto principale

(Alba Sabaté - CR) Jean Jacques Pérennès ha rebut aquest dilluns, de la mà de la Consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, el VI Memorial Cassià Just al Palau de la Generalitat. El Govern de Catalunya ha reconegut així la seva trajectòria per al foment de la trobada entre les religions cristiana i islàmica. “El meu únic mèrit no ha estat altre que viure la vida des de l’obstinació, la passió i l’entusiasme”, ha assegurat el frare dominic.

Proposat pel convent de Santa Caterina de l’ordre dels predicadors de Barcelona, el fra Pérennès ha estat guardonat per la seva trajectòria intel·lectual i social, dedicada a construir ponts i a “acabar amb la por als que són diferents”, ha explicat Enric Vendrell, Director General d’Afers Religiosos. Segons Xabier González, prior de Santa Caterina, el candidat “reflecteix el lema d’acollida de l’abat Cassià Maria Just” i destaca pels seus esforços en pro del diàleg i la trobada.

“M’agrada més la paraula trobada que diàleg”

Jean Jacques Pérennès ha defensat, en aquest sentit, que prefereix el mot trobada al concepte diàleg ja que “aquest últim es dilueix amb freqüència en un mar de paraules, i les paraules poden ser enganyoses”. En canvi, segons el frare, “la trobada sempre es refereix a una comunió d’intel·ligències i de cors”.

L’homenatjat és director de l’Escola Bíblica i Arqueològica Francesa de Jerusalem, ha realitzat estudis en filosofia, teologia i economia del desenvolupament. Destinat a Algèria, va descobrir la importància del diàleg amb l’islam. Entre els seus múltiples viatges per impulsar noves fundacions dominiques, cal destacar-ne les d’Istanbul i el Caire, on durant 15 anys ha estat secretari general i, després, director de l’Institut Dominic d’Estudis Orientals del Caire (IDEO).

El dominic ha presentat, des de la seva experiència quatre elements clau per a la convivència: sortir de la bombolla de la nostra societat occidental, tenir el coratge d’obrir espais de trobada amb l’altre, la importància de l’educació, la cultura i del debat intel·lectual així com recordar que, per a Déu, la pluralitat i la diversitat són una riquesa.

A més, ha afirmat que “la trobada entre religions i cultures no només és important sinó possible”. En aquest sentit, ha assenyalat que “es pot fer a tot arreu” i no està reservada a algunes persones. Per això ha convidat ha “conèixer l’altre amb un respecte absolut a la seva alteritat”.

Durant l’acte, Salwa L'Aouaji El Gharbi, membre del consell assessor per a la Diversitat Religiosa, ha elogiat la figura de l’homenatjat i ha remarcat “tant el diàleg com l’amistat ens han de portar pel mateix camí, ell camí de la pau”; per això, ha demanat, seguint l’exemple de Pérennès, que “no aixequem barreres, ens mirem amb fraternitat i acceptem les nostres diferències”.

El llegat de l’abat Cassià Maria Just

El Memorial Cassià Just vol recordar la figura del que fou abat de Montserrat, “un referent indiscutible en diàleg, humanisme i solidaritat en favor de les persones més vulnerables”, ha explicat la Consellera Borràs.

La titular de Governació, Administracions Públiques i Habitatge i el Director General han format part d’un jurat que es completa amb el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba; la secretària de la Comunitat Bahà’í de Barcelona, Elisabeth Lheure, i el president de la Xarxa de Convivència de Roses, Mohamed El Amrani.

Per a l’ocasió i com a guardó, la Consellera ha fet entrega al frare d’una obra d'art original de l’il·lustrador Cels Piñol, titulat “Ad Pacem”. La il·lustració representa la col·laboració entre persones de diverses confessions per a la construcció d'un pont que facilita la trobada.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.