Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Fins el 18 de maig les diòcesis amb seu a Catalunya acullen la Creu de Lampedusa. Feta amb la fusta de les barques enfonsades a la costa de Lampedusa, representa el patiment de tota la humanitat. Es tracta d’un projecte d’arrel espiritual i cultural promogut per la fundació italana Casa dello Spirito e delle Arti Onlus.

“A les barques que arriben a Lampedusa hem trobat la Bíblia, l'Alcorà i altres llibres de fe”. Pertinences de persones d’orígens i d’identitats diferents, que ja han mort. Ho explica Graziella Cuccu, embaixadora a Espanya de la Fondazione Casa Dello Spirito e Delle Arti. Per tant, “a Lampedusa hi arriba tota la humanitat”. Segons Cuccu, “no hi arriben només els catòlics; hi arriben els coptes, els musulmans, els evangèlics”. I en aquest viatge preguen junts: “Arribaven resant, resaven tots junts, de totes les religions”.

Ho explica també el segell editorial Modadori –vinculat a la Fundació–, en el llibre d’Arnaldo Mondadori Bibbia e Corano a Lampedusa. Il lamento e la lode. Liturgie migranti’. Publicat en italià, forma part de la col·lecció ‘Orso Bu’.El missatge d’igualtat és molt clar: “Tots som germans i tots patim de la mateixa manera; en el moment del dolor un no mira si l’altre és musulmà, copte o cristià; s’ajuden els uns als altres”. La Fundació ha assumit el projecte de Creu de Lampedusa amb el propòsit estendre aquesta fraternitat, també en el camp de les polítiques de migració: “Amb la Creu de Lampedusa volem obrir portes allà on s’aixequen murs”.

L’itinerari per Catalunya

Cuccu remena papers i consulta l’agenda. Encara hi ha dates que ballen en el recorregut que ha de fer la creu. Són moltes les parròquies i entitats que l’han demanat per fer vetlles i viacrucis. Només a Barcelona, on va passar a primers de març, la Creu de Lampedusa ha visitat la Sagrada Família –amb la presència de 2 milers de joves–, el Cottolengo, la parròquia de Santa Agnès, la presó Model i Wad-Ras, les germanetes de l’Anyell, els menjadors Mare Teresa de Calcuta, el Casal Loiola, Càritas Diocesana i la Comunitat de Sant’Egidio.

En aquests moments i fins el dia 17 de març la Creu de Lampedusa és a Girona; seguirà a Tarragona fins el 26 de març, a Tortosa fins el 9 d’abril; a Vic dels dies 10 a 12; a Urgell del 13 al 16; s’ha previst que torni a Barcelona –de moment a la Parròquia de la Mare de Déu de la Medalla Miraculosa– del 21 al 26 d’abril,; i l’última etapa serà a Calella, que tancarà aquesta peregrinació per Catalunya el dia 18 de maig.

“La Creu de Lampedusa representa el sofriment de Déu i de tota la humanitat”, diu Cuccu. Així considera que “no és una creu només per als catòlics”. Des de la Fundació la van encarregar al fuster d’aquesta illa, Franco Tuccio. Fa 2,80 metres d’alt i 2,50 de llarg i pesa prop de 25 quilos. Ha estat la primera creu d’aquestes característiques i va ser beneïda pel papa Francesc el 9 d’abril del 2014.

“Portatela ovunque”. “Porteu-la a tot arreu”, va demanar el pontífex a l’entitat. En això estan.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.