(Glòria Barrete —CR/Seu d'Urgell) L'església de Sant Feliu de Castellciutat, a l'Urgell, acull per primera vegada un pessebre monumental en un dels seus absis. Obra de dos veïns de la població, Joan Ribó i Andreu Bonet, s'ha inaugurat aquest dijous 8 de desembre durant la festivitat de la Immaculada. CatalunyaReligió.cat ha visitat el pessebre, una creació que acumula 45 hores de feina i més de quatre mil euros d'inversió.
En Joan va començar la tradició del pessebre quan van néixer les seves dues filles. D'una creació modesta i situada a la planta baixa de casa seva va passar, anys més tard, a una creació d'uns 5 metres a la tercera planta de l'habitatge. "Any rere any comprava peces i el feia cada vegada més gran", afirma Ribó. Moltes peces eren de creació pròpia, a partir d'idees que extreia de la revista 'Art i Pessebre'.
El pessebre a casa, una barrera per a les visites
La gent anava a veure el seu pessebre a casa. "Jo convidava tothom que volgués venir, inclús un any va sortir el pessebre a TV Pirineus", però la idea del pessebre de portes obertes no va acabar de quallar. "La gent no volia molestar, venir a casa d'algú era una barrera". Però el va continuar fent durant sis anys.
El mateix passava amb el pessebre de l'Andreu Bonet, un artista que treballa el ferro. Ell feia el seu pessebre però la gent no l'anava a visitar. L'any passat un altre veí de Castellciutat i treballador del bisbat d'Urgell va proposar a en Joan muntar el seu tradicional pessebre a l'església del poble. "Per què no?". Es van ajuntar els dos pessebristes del poble i han creat el primer pessebre monumental a l'església de Sant Feliu de Castellciutat.
"Tothom ha de fer el seu pessebre"
Des del setembre, en caps de setmana i festius, treballen en el pessebre. El resultat final és un pessebre rústic del Pirineu de deu metres quadrats i ple de detalls. Primer ha calgut veure l'espai i començar a muntar l'estructura. En aquest cas està realitzada amb taulells de fusta i cavallets. Després, s'han traslladat a l'església totes les coses dels dos autors. Més tard s'ha col·locat la base de porexpan, i s'ha instal·lat la il·luminació. "Tot va per sota, no es veu cap cable", afirma orgullós Ribó.
El pessebre compta amb ambients i escenes diverses. El naixement, "eix central del pessebre", un castell des d'on baixen els personatges per un camí, cases, un agricultor llaurant, un altre fent hort, tallant llenya, pastors amb ovelles, un petit mercat... Però també hi ha figures curioses, com uns petits dimonis. "Els tinc des de fa anys i la gent sovint em deia: vols dir uns dimonis al pessebre? També existeix el mal, no?", pregunta Ribó, "aquest any els hem posat en una cova, amb una llum vermella".
L'obra monumental, que està obert a tothom, respon a una tradició de molts anys enrere. "Hi ha gent que fa meravelles i als que som cristians ens serveix per recordar la vida de Jesús". La canalla gaudeix i en Joan els anima perquè continuïn amb la tradició. "Als infants que venien a casa per visitar el meu pessebre els regalava alguna peça perquè comencessin el seu. Tothom ha de fer el seu pessebre, no ha de comparar mai un amb un altre".
Horari de visites
Sí que són conscients que poden donar pautes per crear un bon pessebre, "perquè tingui una bona harmonia", com col·locar el naixement a l'esquerra o tenir cura de posar les figures més petites darrere i les més altes davant.
En el cas del pessebre de Castellciutat, les figures que han utilitzat són totes del Joan, i moltes cases i el castell són obra de l'Andreu. "Són figures fetes a mà, en fang i decorades. Tenen tamany diferents però l'estil és el mateix".
"No m'imagino el Nadal sense pessebre", explica Ribó, "muntar el pessebre és l'inici de tot, un hobby que m'ajuda a meditar". El pessebre es podrà visitar l'11, 18, 25 i 26 de desembre de 17 a 20h. El 28 i 30 de desembre de 19 a 21h; l'1 de gener de 17 a 20h; el 2, 3, 4 de gener de 19 a 21h, i la cloenda serà el 6 de gener d'11 a 14h.