Salta al contenuto principale

Find out more

Arxius adjunts
Documento
2.jpg
(3.66 MB)
Galeria d'imatges

(Alba Sabaté - CR) Trencar prejudicis i fomentar l’empatia i el coneixement mutu. Amb aquests objectius s’ha celebrat aquest dissabte a Barcelona la primera edició de la Nit de les Religions, una gran jornada de portes obertes a 24 centres de culte de la ciutat, de 8 confessions religioses diferents: cristianisme (catòlic, evangèlic, ortodox i d’altres denominacions), islam, judaisme, budisme, fe baha’í, hinduisme, sikhisme i algunes tradicions paganes.

Amb amics, en família o bé en solitari; tant adults com joves, nens i moltes persones grans. L’itinerari ha estat ben concorregut i els centres de culte participants han lluït les seves millors gales per rebre tothom qui hi volgués entrar. “He vingut per curiositat i per saber de tot una mica”, ha assegura la Lina, visitant a l’oratori musulmà Camí de la Pau, al barri del Raval. “Jo ja ho havia vist alguns ritus de l’islam, he estat a Turquia, a Egipte i a Tunis, però avui ens han fet una mica d’explicació i m’interessava també saber com es duen a terme aquí”, afegeix.

Durant la vesprada, els assistents a aquest centre han pogut presenciar una oració i, posteriorment, s’ha obert un torn de preguntes en què han resolt tots els dubtes que la confessió de l’islam els suscitava. “A quines hores concretes pregueu? Per què alguns dueu un barret? Què significa la paraula Halal?”, han estat algunes de les qüestions més recurrents en aquest centre.

En aquest sentit, el secretari de la lliga de joves d’aquesta comunitat, en Sohaib, explica que “aquest esdeveniment serveix perquè els veïns coneguin una mica què és l’islam, el funcionament, l’estructura i les activitats que fem en aquest centre, a més d’evitar pensaments negatius ”, en el qual, afirma que “no és habitual rebre visites de persones alienes a la comunitat”. Per a la Neus, aquesta ha estat la primera parada en la ruta, que han emprès per “conèixer les religions de la ciutat i saber quines es poden practicar en el dia a dia aquí en el barri”.

Endinsar-se en les religions

Més enllà de resoldre dubtes i aprendre fent preguntes o mirant algun audiovisual preparat per les entitats amfitriones, les persones que han descobert la vessant més multireligiosa de la ciutat no l’han passat per sobre, l’han pogut viure amb els cinc sentits. El tret de sortida l’ha donat la inauguració institucional del matí, i l’han seguit des de visites guiades, passant per projeccions, concerts, tallers culturals i fins i tot degustacions gastronòmiques. Tot plegat, amb el protocol necessari; sense sabates, en silenci o amb els cabells coberts o recollits en turbants en cas que fos necessari i segons la comunitat.

Així ha estat en el temple Sikh Gurdwara del carrer Hospital, on la sessió ha començat amb un taller de turbants sikhs que han despertat l’interès dels visitants i els han acolorit la jornada. “Avui podem donar coneixement i aprendre dels altres”, assenyala allà Gursewak Singh, que admet que, en acabar la sessió al seu centre, anirà a conèixer-ne d’altres.

“Em sembla una iniciativa molt interessant perquè crec que avui en dia cal conèixer punts de vista que no són els nostres”, explica en Giorgio, un visitant italià resident a Barcelona que admirava amb interès la Casa del Tibet. De fet, moltes persones com ell, de fora de la ciutat, han pogut aprofitar l’activitat per conèixer una Barcelona no tan ensenyada. “No imaginava que aquí hi havia un temple budista tibetà, he vist que hi havia centres jueus i molts musulmans, i he vist que hi ha una varietat que no m’esperava”. Tampoc s’ho esperava l’Anna, resident a la ciutat que ha confessat al temple Sikh que “no tenia ni idea de que alguns d’aquests centres estaven aquí”.

Agenda molt completa i diversa, però atapeïda

De totes maneres, i malgrat la bona acollida que l’esdeveniment ha tingut, el fet que les activitats organitzades als diferents centres coincidissin en horaris ha obligat el públic a fer una tria que, per a molts, podria evitar-se en futures edicions. “Només he pogut venir aquí”, comenta la Sandra a la Casa del Tibet. Satisfeta amb la iniciativa, recomana, com altres visitants, espaiar les activitats en el temps per poder ampliar el recorregut.

Aquest dissabte doncs, Barcelona s’ha convertit en capital del diàleg i ha posat tots els elements perquè els ciutadans parlin, s’apropin i s’adonin - de la riquesa cultural i religiosa en la que viuen. El notable interès del públic ha demostrat que, com assegura en Gursewak Sigh, “les religions són per a unir les persones, no per a separar-les”.

La Nit de les Religions ha estat una activitat organitzada pel Grup Jove de Diàleg Interreligiós de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i s’emmiralla en la Nit de les Religions de Berlín.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.