Salta al contenuto principale

(CR) El bisbe de Solsona torna a fer sentir la seva veu sobre el moment polític i social de Catalunya en la carta dominical del cap de setmana de la diada. Com altres anys, el bisbe Xavier Novell parla de la manifestació del dia 11 de setembre i recorda que hi ha una majoria independentista al Parlament. Però en aquest cas, afirma que el que ha de preocupar als catòlics "tant si sou partidaris com contraris a la independència" és "el procés de participació ciutadana en l’elaboració de la nova Constitució".

Novell explica que "la independència arribarà si el 51% dels vots del referèndum sobre la Constitució són favorables" i que "un cop aprovada, ho serà de tots i, per tant, convé que aplegui els mínims de convivència comuns i drets individuals i col·lectius".

Pel bisbe de Solsona, a més de respectar "els drets i les oportunitats de tots els ciutadans, especialment dels més vulnerables", aquesta futura Constitució "pot ser respectuosa amb el fet religiós i amb la tradició cristiana de Catalunya o bé lesionar la llibertat religiosa i la presència pública i social de l’Església catòlica". Per això, "els catòlics no podem pensar que el procés participatiu a partir del qual el Parlament de Catalunya elaborarà la Constitució no va amb nosaltres" i han de garantir "que la futura Constitució sigui el marc de convivència de tots".

Com a exemple posa el dret dels pares a l’educació religiosa i moral dels seus fills, el respecte al dret fonamental a la vida o la identitat sexual natural de cada persona. Així, la carta anima a participar "activament en aquest procés" amb aportacions basades en la doctrina social de l’Església. [Podeu llegir la Glossa Dominical sencera a a sota].

Missa a Santa Maria del Mar

D'altra banda, com cada any la Basílica de Santa Maria de Mar de Barcelona acollirà la única celebració religiosa que se celebra amb motiu de la Diada. La Missa en commemoració de la Diada Nacional de Catalunya és una tradició centenària organitzada per la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat. Aquest any, però, no comptarà amb cap representació episcopal i la presidirà el rector de la parròquia, Salvador Pié, acompanyat del consiliari de la Lliga, el monjo Bernabé Dalmau.

Els darrers anys la missa la presidia l'arquebisbe de Barcelona o un bisbe auxiliar. En les darreres celebracions, el cardenal Lluís Martínez Sistach hi va reiterar la reivindicació de les arrels cristianes de Catalunya i va encoratjar la presència dels cristians en el món de la política.

La missa se celebra l'11 de setembre a les 10 del matí a Santa Maria del Mar.

Som-hi tots!

Xavier Novell, bisbe de Solsona. Carta Dominical. 11 de setembre de 2016

En aquesta Diada, les dues principals associacions civils independentistes convoquen de nou una gran manifestació de suport al full de ruta per a assolir la independència. Milers de ciutadans d’aquesta diòcesi participaran especialment a les manifestacions de Berga i de Lleida.

Fa un any, en les eleccions al Parlament convocades per a dur a terme el referèndum d’autodeterminació que el Tribunal Constitucional va prohibir, fou escollida una majoria parlamentària independentista. Junts pel Sí i la CUP pactaren un full de ruta cap a la independència i l’inauguren amb una decisió solemne del Parlament.

Aquest camí cap a la república catalana té una primera fase, que sembla que culminarà la propera tardor, que consisteix en: preparar i aprovar les lleis del procés constituent, de la seguretat social i de la hisenda pública; equipar l’administració de la Generalitat amb les estructures d’un Estat i promoure un procés de participació ciutadana en l’elaboració de la futura Constitució.

Us explico tot això per a demanar-vos, tant si sou partidaris com contraris a la independència, que us interesseu per aquest darrer punt: pel procés de participació ciutadana en l’elaboració de la nova Constitució.

El Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, llevat d’una crisi definitiva de l’acord parlamentari vigent, tiraran endavant el full de ruta que vertebra la legislatura. La independència arribarà si el 51% dels vots del referèndum sobre la Constitució són favorables. Aquesta norma fonamental, un cop aprovada, ho serà de tots i, per tant, convé que aplegui els mínims de convivència comuns i drets individuals i col·lectius majoritaris per a la ciutadania.

Aquesta Constitució pot definir un Estat que defensi els drets i les oportunitats de tots els ciutadans, especialment dels més vulnerables, o apostar per un sistema que fomenti les desigualtats. Aquesta norma fonamental pot ser respectuosa amb el fet religiós i amb la tradició cristiana de Catalunya o bé lesionar la llibertat religiosa i la presència pública i social de l’Església catòlica. Aquesta Constitució pot respectar i garantir el dret dels pares a l’educació religiosa i moral dels seus fills o limitar-lo, especialment en l’àmbit escolar. Aquest document marc pot respectar el dret fonamental a la vida des de la seva concepció fins a la seva mort natural o bé emparar uns “drets” individuals que hi atempten. Aquesta Constitució pot respectar la identitat sexual natural de cada persona o, influïda per la ideologia de gènere, consagrar legalment la lliure i reversible decisió de cada individu sobre el propi gènere.

Els catòlics no podem pensar que el procés participatiu a partir del qual el Parlament de Catalunya elaborarà la Constitució no va amb nosaltres. Som un col·lectiu rellevant, amb una comprensió de la persona, de la societat i del bé comú important i necessària perquè la futura Constitució sigui el marc de convivència de tots.

Som-hi, doncs! Animo tots els fidels laics que participeu activament en aquest procés i estudieu la doctrina social de l’Església perquè les vostres aportacions siguin coherents amb la fe que professem.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.