(Jesuïtes) Aquest divendres es convoca una sessió informativa per a persones interessades en formar-se per fer acompanyament espiritual. Des de fa dotze anys, la Fundació Vidal i Barraquer organitza un curs de Postgrau en Acompanyament Espiritual, per donar resposta a la demanda creixent de formació al voltant de l’acompanyament a les persones en totes les seves dimensions.
I és que en la nostra vida diària, gairebé sense voler-ho, ens trobem acompanyant persones, ajudant-les a prendre decisions, orientant-les. I també ens trobem que busquem persones amb qui compartir decisions, trobar orientació per la vida.
La tasca d'acompanyar es fa necessària en molts àmbits, com el treball social, la sanitat, l'educació, la família, o en situacions de malalties, processos de dol… Moments i situacions en els quals és important que hi hagi persones que sàpiguen escoltar profundament i ajudar a fer llum enmig de reptes i dificultats. La vida espiritual no és un món a part, sinó que forma part de la vida quotidiana, però cal saber-la captar, fer-la emergir i ajudar-la a créixer. Cal acompanyar-la.
“Ajudar a descobrir la realitat més profunda”
Ara es presenta la setena edició del curs, que es realitza al llarg de dos anys i conjuntament amb centre d’estudis Cristianisme i Justícia i la col·laboració de Jesuïtes Educació i la Fundació Escola Cristiana. La direcció acadèmica del curs és a càrrec de Josep Rambla, teòleg i jesuïta, per part de Cristianisme i Justícia, i de Jordi Font, psiquiatra, psicoanalista i jesuïta, per part de la Fundació Vidal i Barraquer, i amb la direcció general de Francesc Riera (CiJ-EIDES) i Carles Pérez (FVB).
“L'acompanyament espiritual”, segons Josep Rambla, jesuïta i codirector del Postgrau “és un diàleg per ajudar les persones que ho demanen a descobrir la realitat més profunda d’elles mateixes, les seves crides interiors i anhels més personals i poder conduir-se de manera lliure i responsable en la seva vida”. Per això es fa imprescindible, per als acompanyants, tenir certes qualitats com la capacitat d’escolta o la disposició per respectar la realitat de l’altre, però cal complementar-les amb una formació en psicologia i espiritualitat.
Precisament una de les característiques d’aquest curs des dels seus inicis és que uneix la dimensió psicològica i l’espiritual. “Se’ns va sol·licitar”, explica el P. Jordi Font, "que oferíssim una formació en acompanyament espiritual que integrés coneixements psicològics i espirituals no solament en conceptes teòrics sinó també des de la vessant vivencial”. Així, els tres eixos principals són la formació acadèmica a través de sessions teòrico-pràctiques, el seguiment personal amb les tutories i el grup d’anàlisi d’experiències.
El curs està dirigit sobretot a persones de l'àmbit sanitari, infermeres, metges, persones de l’àmbit de l'acció social i l'educació i persones que es troben acompanyant altres persones ja sigui en comunitats, parròquies... o en la pròpia família.
Per a les persones interessades es realitzaran, durant els propers mesos, diverses sessions informatives. A més a més de la d'aquest divendres, també se'n faran el 3 de juny, 1 de juliol i 16 de setembre.