Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Hi ha projectes i iniciatives de la immediatesa, que responen davant les necessitats socials amb caràcter d’urgència. D’altres, són de llarg recorregut, demanen constància i dedicació i es mouen en el terreny dels intangibles. És el cas de la Plataforma d’Entitats Cristianes amb els Immigrants, que celebren 10 anys d’observació, d’acompanyament, de reflexió i d’inicidència pública sobre el fenomen migratori a casa nostra.

L’Església de Santa Maria del Pi de Barcelona va acollir dijous més de tres-centes persones vinculades a la vintena llarga d’entitats que conformen la Plataforma. Un espai emblemàtic de la lluita pels drets humans en favor de les persones immigrants. La del Pi va ser la parròquia que va acollir la tancada d’immigrants que reclamaven papers l’any 2001, a l’empara de mossèn Vidal i Aunós.

I del simbòlic el concret. “L’Església no és una comunitat de persones que diuen que faran l’Evangeli, sinó de persones que ja el fan”. El teòleg Gaspar Mora va explicar com Jesús crida les persones a acollir la vida, amb la manera de fer de cada dia i, per tant, en la pràctica per damunt del discurs: “L’actitud del cor porta a decisions concretes, inèdites i creatives que ens fan passar per damunt de la inèrcia”.

La intervenció de Mora, que va centrar la reflexió de la trobada, va proposar “mirar la humanitat, on hi ha enormes injustícies i molta gent que pateix”. El teòleg considera que tothom comparteix el moment de la denúncia ”tenim una societat egoista, que és tancada, que aixeca fronteres”-; però que en l’acció del dia a dia costa trobar consens. “Déu convida a una vida nova. I uns acullen aquest missatge, d’altres, no”, va puntualitzar.

“Una veu cristiana al servei de la dignitat”

En l’acte el director de Justícia i Pau, Eduard Ibáñez, va detallar les grans fites d’aquests deu anys de trajectòria. Va recordar els objectius fonamentals de la plataforma, entre els que s’hi troba “ser una veu cristiana al servei de la dignitat de les persones”.

Dels reptes del present social, va subratllar la necessitat d’educar per combatre la xenofòbia, amb un accent particular en el treball dins de les parròquies i les comunitats de creients: “El nostre particular desig en aquest moment és ser capaços d'incidir més eficaçment a favor de la sensibilització, la conscienciació i l'educació, especialment a l'interior dels mateixos àmbits cristians, que faci possible una societat més acollidora, fraternal i hospitalària”.

En la presentació de l’acte, Josep M. Jubany, delegat de pastoral social de l’Arquebisbat de Barcelona, va recordar les paraules del papa Francesc en la seva recent visita a l'illa de Lesbos, als camps de refugiats: "Els emigrants, abans que números són persones, noms i històries".

El capellà i director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya, Pepe Rodado, va conduir la pregària. Rodado ha exercit de pal de paller de la Plataforma i, ara fa cinc anys, ja subratllava la necessitat de fer polítiques en clau de cohesió i integració de les persones migrades.

La Plataforma és formada per més d'una vintena d'organitzacions molt diverses: entitats d'acció social com Caritas, Fundació Salut Alta o Benallar, la Unió de Religiosos de Catalunya, la Fundació Escola Cristiana, els moviments d'Acció Catòlica, les delegacions diocesanes de Barcelona de pastoral social i pastoral obrera, entitats com Justícia i Pau, MigraStudium o Cristianisme i Justícia, així com entitats i comunitats de l'àmbit evangèlic i ortodox.

Com a públic hi han participat molts dels membres de les entitats que conformen la plataforma, així com diferents comunitats religioses i laics compromesos en l'àmbit eclesial. Entre d'altres, la teresiana M. Victòria Molins; Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona; Eduard Sala, responsable d'Acció Social d'aquesta mateixa entitat; Anna Royo, directora de la Fundació Benallar; Eudald Vendrell, president de Justícia i Pau; Xavier Casanovas, director de Cristianisme i Justícia; Quim Pons, de Migra Studium; Josep Torrens, president d'Església Plural; Érika Fabregat, de la Delegació de Pastoral Obrera; o el teòleg Xavier Morlans.

El grup de Cor de Cors Gospel Choir va posar música a la festa i, en acabar, els assistents van poder-se trobar per parlar i brindar amb cava per la feina feta aquests deu anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.