Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Escola Pia) Els joves d’entre 16 i 17 anys tenen molt clar que “utilitzen massa” les noves tecnologies, especialment el telèfon mòbil i les xarxes socials, i que suposen oportunitats però també perills en el seu desenvolupament vital. A la jornada 'Fem Àgora', organitzada per l’Escola Pia de Catalunya a Caldes, Igualada i Mataró, 1.100 alumnes de 1r de Batxillerat han elaborat un mapa de la relació que mantenen amb el món tecnològic. Han definit els avantatges i els inconvenients que veuen fruit de la seva experiència. Una de les principals conclusions és que la connexió els permet “estar informats, estudiar millor i comunicar-se, però que cal desconnectar precisament per connectar amb la vida real i gaudir-la”.

Pel que fa a les avantatges de viure connectats la majoria estan d’acord que ho fan per “entretenir-se i relacionar-se” majoritàriament entre ells. El safareig hi està molt present, així com la importància de la imatge i “del que pensi la resta” sobre la persona emissora. L’acceptació social és molt important, i per això és clau la presència en molts àmbits tecnològics. El “perquè tothom ho està” pesa molt. En aquest sentit veuen clau el fet que les xarxes socials especialment els serveixen per “donar-se a conèixer”, socialitzar-se i conèixer gent nova.

L’oci, especialment els videojocs, també està molt present en aquest apartat d’avantatges, com també l’obtenció d’informació (per ser més crítics), estudiar o, fins i tot, la recerca de feina.

Pel que fa a les avantatges de viure desconnectats és remarcable el fet que la majoria diuen que ho fan “per ser més conscients de la realitat que els envolta, per viure la vida i veure el món d’una altra manera. Per ser capaços de mantenir contacte visual i físic, fixar-te més en els petits detalls i ser més productiu. També per dir les coses a la cara, i afrontar-les.”

Apunten com és d’important “participar físicament al món, tenir un perfil personal fora de les nostres escoles, ser conscients del que passa al nostre voltant”. La desconnexió dels mòbils i les xarxes la veuen com imprescindible per “descansar, estudiar, passar temps amb la família i sortir amb els amics. També gaudir de la natura, i fer esport”.

Aquests joves també són molt conscients dels perills que porta el món tecnològic. Cal saber desconnectar-se “per desestressar-se, i també per seguretat, per protegir dades i la nostra privacitat i per ser persones reals i no virtuals. També per concentrar-se més”.

Tot i veure com una gran oportunitat les relacions en l’àmbit de les xarxes creuen que fora d’elles es pot aconseguir “relacions més sinceres i, també, una manera d’aconseguir intimitat”. En aquest sentit apunten els beneficis de desconnectar-se “per no aïllar-se”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.