Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Coldplay, Manel, Shakira o Mishima són alguns dels grups que aplega Eloi Aran en el llibre Prega-rock. 33 cançons amb valors. Aquest estiu farà quinze anys que va crear les primeres pautes d'un material de pastoral senzill i heterodox. Claret n'ha publicat una selecció revisada, dins de la col·lecció 'A cel obert', prologada pel músic i teòleg Pepe Laguna. El llibre, com el primer prega-rock, persegueix l'objectiu d'aquest arquitecte, teòleg i professor de destriar l'anhel de Déu en la música popular contemporània.

La iniciativa va ser emparada de bon començament per la Companyia de Jesús. Ho ha explicat el jesuïta Santi Torres en l'acte de presentació del llibre que ha tingut lloc dijous a la Sala Pere Casaldàliga de la llibreria Claret. En pastoral "sovint partim d'una mateixa cultura cristiana; l'Eloi agafa una perspectiva diferent; agafa la cultura ambiental i des d'aquesta creació intenta donar una mirada cristiana", ha dit Torres.

"Crec que és important que hi hagi persones capaces de fer una traducció cristiana de tot això que emana del món actual". Torres s'ha referit a sèries, discos i ha lamentat la manca de jovent en els entorns eclesials: "Quan no tenim aquests traductors potser estem perdent molt del que s'està donant en aquesta cultura ambiental".

"La fe s'obre camí en la música profana"

L'acte ha comptat també amb la intervenció del pedagog Juanjo Fernández, que ha subratllat la "capacitat de donar nova llum" d'aquesta proposta. Així, ha dit que "el prega-rock ens ensenya a mirar, a admirar, a sentir i a escoltar".

Fernández ha assenyalat els "riscos de confusió" que hi pot haver quan "la fe o el sentiment religiós s'obre camí en la música profana". Però s'ha afanyat a defensar que "la nostra fe necessita amics, no necessita puristes ni fariseus". I ho ha il·lustrat amb l'episodi bíblic en què el rei David trasllada l'arca de Déu a Jerusalem i ha dit que el llibre del prega-rock també és una mostra de com els creients, des de la fe, han de poder "viure la festa".

Per la seva banda, el delegat de pastoral de l'arquebisbat de Barcelona, Bruno Bérchez, ha descrit com "un encert" el fet d'adonar-se "del que realment interessa als joves". I és aquí on ha assenyalat la música com un centre d'interès. Amb el llibre del Prega-rock a la mà ha dit "això té futur" perquè és "feina feta per a l'animador".

"Tota cançó que parla de Jesús és com un evangeli", ha dit Berchez. I hi ha afegit que "el repte és saber descobrir en les cançons d'avui com Déu segueix ressonant".

Origen i actualitat del prega-rock

L'autor ha recordat com la gènesi de la proposta es troba en el CD Respira de Els Pets. L'estiu de 2001, amb el jesuïta Roger Torres, van fer-ne punts de pregària; ja no amb una cançó en particular, sinó amb tot l'àlbum, "com si fos una salmòdia vital", recorda.

Avui Pregaria.cat conté avui fins a 516 entrades sota l'epígraf prega-rock. Les més recents s'alimenten de propostes de gent jove. En concret, dels alumnes del Col·legi Lestonnac de Barcelona, als qui acompanya Eloi Aran en la seva faceta de docent. Com a pastoralista va oferir també, en el marc de la presentació, una fitxa per a fer un taller de prega-rock basada en la cançó 'Tot torna a començar' de Mishima.

Aquest portal web, de la Companyia de Jesús, va néixer el 2006 per oferir a internet un servei als cristians de llengua catalana. El precedent era una proposta d'èxit a Irlanda: el web Sacred Space. En aquell moment, "els continguts a la xarxa eren molt conservadors, molt clàssics i pietosos", ha recordat Santi Torres.

Pensaven en monitors d'esplais i caps escoltes que, sovint, no tenen massa temps per preparar una dinàmica de pregària. Els volien ajudar. Un verb molt ignasià. "Una verb que també ha tingut present l'Eloi. Havia de marcar la manera de fer pastoral", ha dit Torres.

En l'acte de presentació hi han assistit el jesuïta Enric Puig, el claretià Ignasi Ricart, el rector de Vilassar de Mar Toni Roman, dedicat molts anys a la pastoral de joventut, i també el teòleg Xavier Morlans, que en obrir-se el diàleg ha demanat "consensuar" els temps per proposar l'evangeli. Així s'ha referit al mètode del 'Vine i veuràs' i ha conclòs: "No hem de fer una guerra entre els diferents carismes; els necessitem tots".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.