Salta al contenuto principale

(MEV) La Nadala que cada any impulsen el Museu Episcopal de Vic (MEV) i Amics dels Museus d'Osona s'adapta als nous temps i canvia de format. Aquest any no es farà la tradicional felicitació nadalenca en paper i tindrà format digital. L'obra escollida en aquesta edició és el compartiment d'un retaule amb la Mare de Déu i l'Infant i àngels músics, obra del segle XV de l'artista barceloní Jaume Cabrera. Un cop presentada, la felicitació es podrà trobar al web d'Amics dels Museus d'Osona. Aquest nou format adaptat als nous temps també ha modificat l'acte de presentació, que es farà davant mateix de l'obra, on hi actuarà una ensemble de música medieval que interpretarà diverses peces amb els instruments que es poden veure en aquesta excel·lent obra gòtica. La presentació de la Nadala es farà dijous; és una activitat gratuïta però requereix inscripció prèvia.

En l'acte de presentació el musicòleg, historiador de l'art i intèrpret de música antiga, Martí Beltran, farà una petita exposició sobre l'obra i els instruments que apareixen (l'arpa, la flauta de bec, la fídula, l'arquetipus duo de la guiterna i el llaüt). Un cop feta aquesta presentació el conjunt «Razos de trobar», especialitzat en la recerca musical, interpretarà amb aquests singulars instruments un repertori dedicat a l'obra de Jaume Cabrera. En concret s'han escollit una petita mostra de les noves tendències musicals que, sobretot als segles XIII i XIV, van arribar des del Nord de França i que a poc a poc van anar desplaçant el repertori i l'estil dels trobadors. Entre aquestes hi ha melodies que comprenen cançons de trouvères dedicades a la verge Maria i que es conserven a l'anomenat manuscrit X. Aquestes composicions van ser una de les primeres formes musicals instrumentals escrites a Occident i van tenir força èxit. Razos de Trobar és una formació integrada per Cristina Badia (arpa), Raúl Lacilla (flauta de bec), Alejandro Tonatiuh (fidula), Martí Beltran (director musical i guiterna).

Des de fa 22 anys, el MEV i Amics dels Museus d'Osona, impulsen conjuntament l'edició d'una nadala on s'hi reprodueix una obra del fons del MEV. El 1993, amb el museu encara en el seu anterior emplaçament, les dues institucions van decidir impulsar l'elaboració d'aquesta nadala única i molt valorada per a col·leccionistes que servís per desitjar unes bones festes i per donar visibilitat i difusió a algunes de les joies del MEV. Aquesta iniciativa conjunta també serveix per crear sinergies entre institucions i entitats culturals de la comarca.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.