Salta al contenuto principale

(Glòria Barrete –CR) El diumenge a la nit 12 refugiats van arribar en avió a Madrid, procedents de Roma. És l'avançada d'un grup inicial de 50 refugiats aprovat pel Govern en virtut del pacte entre els socis europeus per ressituar des de Grècia i Itàlia a 160.000 sol·licitants d'asil. La setmana anterior Luxemburg acollia a 30 refugiats procedents d'Atenes, d'on van ser acomiadats per nombrosos polítics d'alt perfil. 359.000 refugiats i immigrants ha rebut el país hel·lè des del gener de 2015.

"L'arribada de 12 refugiats a Espanya és un cinisme", denuncia Joan Vera, de Càritas Catalunya. "On queda el compromís d'acollir a 160.000 persones en dos anys?", es pregunta. Tot el que saben les entitats que estan treballant en el procés és de segones, "el Govern de l'Estat no diu res ni és transparent amb la informació". Qui realment està fent el treball d'acollida, afirmen, són el Líban i Turquia, països on són la majoria de refugiats i desplaçats.

Inventariant els recursos de les diòcesis

Càritas Catalunya és una de les entitats que participa directament en el Comitè operatiu que ha organitzat el Departament de la Generalitat. Hi ha cinc grups de treball i l'entitat hi és en el d'acollida i en el d'inventari de recursos. "Som conscients que no som una entitat d'emergència social, no estem en aquesta primera línea, però en el segon moment hi serem". De moment, la seva tasca passa per la sensibilització, l'inventariat de recursos i la captació de fons.

S'està fent un inventari a totes les diòcesis, "perquè la majoria ha delegat a Càritas la organització i gestió d'aquest drama". Per aquest dispositiu tant compten amb els allotjaments, pisos i habitatges disponibles, com amb els voluntaris i amb les aportacions econòmiques. Alhora, Càritas Catalunya, Càritas Europa, i Càritas internacional, està treballant i aportant diners i recursos a primera línea, "a Iraq, a Síria i a Grècia, Macedònia, Sèrbia, des del primer dia i des del primer minut". L'altra part del procés passa per la sensibilització i la denuncia.

Inoperància dels Estats

L'entitat destapa que els governs de la Unió Europea estan inoperants: "no estan responent a les necessitats i els drames que aquests dies estem vivint. Aquesta inoperància és una gran injustícia i un escàndol". Vera creu que no s'estan posant tots els mitjans necessaris, "primer per acollir a aquesta gent, i segon per conèixer les causes que originen aquest èxode, perquè realment és un èxode, tant des de l'Àfrica, com des del Pròxim Orient".

Les primeres arribades de refugiats Vera les qualifica d'anecdòtiques: "no hi ha encara cap xifra ni el Govern de l'Estat diu quants dels 16.000 que arribaran a Espanya vindran a Catalunya". El que sí està clar és que caldrà mirar més enllà de la primera emergència i parlar amb sentit integrador.

Continuar sensibilitzant

"Què passarà amb la gent quan se'ls hi denegui l'asil, seran persones en situació irregular com les que hi ha ara? Refugiats sí i immigrants no?", es pregunta Vera, a Càritas, afirma, "no hi ha distinció i és per això que s'ha de continuar sensibilitzant".

L'entitat compta amb la campanya 'Migrants amb drets', "tots són persones que per una raó o altra han fugit i han hagut de marxar de casa, sigui per violència, sigui per no poder tenir futur, per la guerra, etc. Hem de vetllar per no fer distinció". Els primers a reaccionar van ser els bisbats, els bisbes de Catalunya van fer un comunicat on la majoria delegava a Càritas el treball. Joan Vera afirma que és una mostra de la implicació eclesial: "Nosaltres hi som i serem en el segon moment, com hem fet sempre".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.